Cantar a la vida i a l'esforç col·lectiu amb nostàlgia i alegria

La Tresca i la Verdesca publica 'Maquinaigües', el seu cinquè disc; música i poesia de la banda que mai no falta a les festes de Puigmartí. Enguany també al Tradicionàrius

Cultura

Imatge promocional del disc feta a Gràcia
Imatge promocional del disc feta a Gràcia | Cedida

La Tresca i la Verdesca han tornat. No és que haguessin marxat, no ho han fet mai, però ara s'hauran de deixar veure més: a partir del 29 de gener Maquinaigües ja serà a totes les plataformes digitals. És el cinquè treball discogràfic d'un grup que ha defensat una manera particular d'entendre la música anomenada per a públic familiar, la que té a veure amb oferir música i poesia per a totes les edats fugint d'infantilismes i cuinades a foc lent, com ells mateix expliquen. Ara també diuen que amb aquest disc "el grup fa un pas més cap allò humà que és la nostàlgia i l’alegria, des del seu sentir més poètic i estètic". A Puigmartí els adoren. De fet, no hi ha festa major en aquest carrer si no hi actua la Tresca. Jordi López, un dels components del grup, ho confirma mentre una fan li fa una foto al vestíbul del CAT, tot just després de la presentació del Tradicionàrius, on aquest any actuaran amb l'espectacle 'Per un instant, un món de cançons i teatre'. Però això serà el 21 de març. Mentrestant tenen feina.

També serà un espectacle, amb dramatúrgia de Guillem Albà i Marc Angelet

Després del seu darrer disc La nena dels pardals, Premi Enderrock de la crítica 2018 com a millor disc per a públic infantil i familiar, recuperen les cançons que en el seu dia, l’any 2009, van fer per a l’espectacle Maquinaigües 1909, un encàrrec del Museu de les Aigües per tal de commemorar el centenari de la Central Cornellà. Expliquen que Maquinaigües "és un disc fosc, melancòlic, que parla de la duresa del treball de principis de S.XX. Però alhora parla de vida i de l’esforç col·lectiu de l'ésser humà pel bé comú: abastir d’aigua totes les cases de la ciutat. Màquina i natura, cap i cor, treball i descans".

Així, la banda proposa el recorregut de l’aigua, que va de les profunditats de l’aqüífer del riu Llobregat, passa pels pous que la pugen fins a la Central des d’on és bombejada cap a tota la ciutat, arribant a les cases de la gent que la utilitzarà en el seu dia a dia, marxant aigüera avall altre cop, continuant el seu cicle.

Per tal de produir aquest àlbum, la Tresca s’ha posat en mans del músic, arranjador i productor Xavier Batllés. Els resultats, segons Jordi López, no podrien ser millors. En el disc també hi han col·laborat músics com Xavier Lozano i Guillem Aguilar. El cd compta amb les il·lustracions de Noemí Villamuza i el disseny de Lina Vila i ha estat editat per la discogràfica Temps Record, amb qui el grup ha editat tots els discos de la seva trajectòria.

Maquinaigües també serà un espectacle, aquesta vegada sota la direcció i la dramatúrgia de Guillem Albà i el Marc Angelet, i serà també un llibre que es publicarà per Sant Jordi amb l’Editorial Andana. Han tornat fort.