L'Hospital de l'Esperança reobre plantes per Covid i tanca dos quiròfans per derivar-hi personal

La nova fase arrenca amb set ingressats a la planta sisena després que el centre tornés a acollir casos entre octubre i novembre com ho havia fet entre març i maig

Societat

Espais equipats ja al nou hospital i-Covid del Parc Sanitari Pere Virgili
Espais equipats ja al nou hospital i-Covid del Parc Sanitari Pere Virgili | Cedida

Amb l'increment de casos Covid detectats i ingressats, i malgrat una ràtio de contagi a la baixa, el Parc Salut Mar ha decidit aquesta setmana tornar a utilitzar l'Hospital de l'Esperança com a centre d'emergència sanitària amb una primera mesura d'obrir una de les plantes tancades però preparades en cas de crisi i una dotació específica de deu llits per a malalts de Covid.

La mesura parcial -utilitzar aquests deu dels 120 llits disponibles per a emergència- s'aplica a la planta sisena amb els set primers malalts ja ingressats i es deixen inactives de moment les plantes quarta i cinquena. "La idea és que la pròxima setmana serà possible afrontar la necessitat de llits per pacients Covid amb aquesta ampliació", diu la nota interna setmanal signada per gerència.

Hi ha, però, un altre efecte col·lateral en la recuperació parcial de la planta sisena de l'Esperança: "una mica més de reducció de la capacitat quirúrgica". La gerència de Parc Salut Mar ha explicat que s'han tancat dos quiròfans d'oftalmologia del centre hospitalari ubicat al barri de la Salut per alliberar infermeres i derivar-les cap a les necessitats d'emergència pel Covid. També, en aquest cas segons fonts sindicals, s'estan desprogramant intervencions previstes però no urgents.

Amb aquesta nova fase com a seu de la crisi sanitària, l'Hospital de l'Esperança segueix el mode acordió d'adaptar-se a l'emergència per a la qual va ser designat com a centre de referència a partir de 2017. El centre va ser el primer a ser útil el passat mes de març per fer front a la crisi sanitària i va obrir el 9 de març, abans del confinament, un primer paquet de 20 llits disponibles anomenats de ciutat i ubicats a la sisena planta per atendre pacients que en els primers dies de la crisi van donar positiu en l’anàlisi dels símptomes de la nova malaltia. Després de gairebé tres mesos i arribant al pic de quatre plantes obertes per al tractament de Covid amb un màxim de 99 casos actius, l'Esperança va tancar aquesta primera fase a finals de maig. Entre octubre i novembre, un brot a la Unitat de Geriatria d'Aguts, però els afectats es van quedar a la segona planta.

Compte enrere a l'annex del Pere Virgili. Mentrestant, amb un mínim retard sobre el lliurament de l'obra inicialment previst per a finals de gener, el nou hospital i-Covid del Parc Sanitari Pere Virgili ha començat a deixar veure algunes imatges del seu interior quan només falten quinze dies per a l'estrena oficial. Depenent de l'Hospital Vall d'Hebron, el nou espai, Edifici Garbí, dedicarà les dues primeres plantes a hospitalització  i la tercera a cures intensives, si bé la idea de l'hospital annex és la possibilitat de transformació total en 24 hores dels 108 llits d'UCI convencional a UCI d'emergència. A la planta baixa hi haurà sales PCR, els laboratoris clínics, l'espai de TAC, els magatzems, els vestidors i la recepció. Aquests dies ja estan instal·lats la majoria de llits i es reben els materials clínics. A l'interior els primers visitants se sorprendran dels quadres de grans dimensions amb motius florals.

Els sindicats denuncien dues vacunacions de directius abans d'hora

CCOO ha criticat que la directora d'Infermeria i el director d'Àrea Assistencial de Parc Salut Mar s'hagin vacunat "el primer dia" malgrat no estar a primera línia d'intervenció; així com altres vacunacions aplicades a persones que estan en règim de teletreball.

L'hospital de l'Esperança, en una imatge de l'octubre passat