El Districte descarta una plaça a l'Abaceria: "hi va un mercat, hi ha pressupost i projecte de redacció"

L'alliberament de l'estructura d'amiant evidencia l'espai que ocupa l'antic mercat i veïns de renom reivindiquen ara un replantejament del lloc

Societat

L'esquelet del mercat vell de l'Abaceria, al descobert
L'esquelet del mercat vell de l'Abaceria, al descobert | À.G.P.

Una expressió que gairebé s'ha perdut és la d'anar a plaça per anar a comprar al mercat, i ara sembla que alguns veïns de renom a Gràcia hi han trobat una nova acepció en el cas de l'espai que ha quedat en l'antic mercat de l'Abaceria, un cop s'ha desmantellat tota l'estructura d'amiant. "La plaça de l'Abaceria. I sí...", es preguntava la setmana passada el periodista Marc Piquer, des del seu compte de Twitter Barcelona Singular.

El debat rebrota a les xarxes després que a la tardor esclatés al grup Afectats Abaceria

El debat va esclatar a finals de novembre al grup de whatsapp d'Afectats Abaceria i espontàniament brota i rebrota a les xarxes des d'aleshores. Reincident en la qüestió, el politòleg Jordi Muñoz, veí del Camp d'en Grassot, insistia la setmana passada sobre altres piulades que ha fet des d'aquesta tardor: "molta gent ho pensa". Martina Gasull, de la plataforma Bici Augusta, també hi ha dit la seva: "Si quedés així, obert al barri, simplement porxat i s'hi fes un mercat de pagès...". El periodista Josep Martí Blanch va ser dels primers a proposar-ho: "Quina plaça que guanyaria Gràcia! Em pregunto què triarien els veïns del mercat de l'Abaceria si els deixessin triar", apuntava al novembre.

I no és que Gràcia vagi curta de places (en té 24, segons el llibre Les places de Gràcia, de Carme Segura, Eduard Farré i Esteve Camps), però la idea ara mateix no té cap possibilitat de tirar endavant, segons aclareixen fonts municipals a preguntes de L'Independent. "Aquí hi ha previst un mercat, hi ha un pressupost per fer-lo i un projecte en redacció", apunta una. "No es plantegen canvis", confirma una altra. També hi juga com a contrapès els anys que els paradistes s'han passat per cremar les etapes de la reforma i la impossibilitat que el mercat provisional segueixi in aeternum al Passeig de Sant Joan. Mentrestant, l'estructura vella triomfa a Instagram i a la imaginació dels veïns.