Espai Abaceria, una idea projectada a Arquitectura de la UPC

Daniel Aguado va plantejar un espai veïnal sota l'estructura de ferro i el trasllat del mercat als espais afectats de plaça Joanic

Societat

Plànols del projecte Espai Abaceria
Plànols del projecte Espai Abaceria | Cedida

A les classes de taller temàtic de l'ETSAB, sota la direcció d'Enric Serra i Eduard Bru, ara fa quatre anys l'arquitecte Daniel Aguado [aguadomarin.com] ja es va plantejar el que ara és una il·lusió en l'espai que ha deixat el vell mercat de l'Abaceria. Li va dir Espai Abaceria, "una plaça compartida".

"Em vaig inspirar en l'espai no completat del Campo de la Cebada, a Madrid, al barri de la Latina; els veïns ho han recuperat en el lloc on hi anaven unes piscines", explica Aguado.

Espai Abaceria, multifuncional i autogestionat, defensa en l'argumentació del projecte "el creixement de la vida social del barri enfront de l'especulació del terreny" i s'encabia sota l'estructura de ferro "una plaça compartida" amb una pista poliesportiva, horts, un jardí, un escenari equipat, grades mòbils i un espai multifuncional. "Defenso la idea que els veïns siguin agents actius", apunta Aguado.

Però el projecte Espai Abaceria no s'entén sense Espai Joanic, perquè Aguado ubica allà la peça que falta, la reubicació del mercat. "Joanic és una zona indefinida perquè no té cap relació urbana entre les seves peces", subratlla evidenciant la solució pendent de l'afectació del PEMPRI: passeig de Sant Joan, les casetes baixes de Travessera, Pi i Margall i la mateixa plaça. Aguado proposa la continuïtat de Passeig de Sant Joan amb un nou edifici de continuïtat que amplia la plaça i als baixos hi té l'Abaceria.