Les Violines: "En aquests moments s'està creant la música tradicional del futur"

La banda celebra 25 anys amb un concert al CAT que serà "una banda sonora" del grup i un homenatge a Jordi Fàbregas

Cultura

Les components de Les Violines, en una imatge promocional
Les components de Les Violines, en una imatge promocional | Juliana dos Santos

Enguany fa 25 anys que Simone Lambregts va crear Les Violines, un grup de referència en la història del folk català. Amb Clara Ribatallada, Nuria Balcells, Maribel Ribero i Rebecca Macauley oferiran el proper 7 de febrer al Tradicionàrius un concert carregat de records i emocions. La banda sonora d'un quart de segle fent música folk entre violins i dones.

Heu tingut temps de fer una valoració del camí fet?
Són dies de dol i en principi no volia fer el bolo. Hem anat reenfocant el concert i serà una banda sonora dels 25 anys, amb tota la màgia, les protestes, els crits, les festes, les ballades... Serà un recordatori molt carregat d'emoció, i també un homenatge al Jordi Fàbregas i al Tradicionàrius.

El ball sempre ha estat una constant del vostre repertori. Però aquesta vegada no podrà ser...
Aquest serà un concert de composicions pròpies. Seria molt frustrant fer una actuació enfocada en el ball i que la gent no es pugui moure de la cadira. Així que el concert dels 25 anys tindrà una altra sonoritat, amb creacions que també he fet per altres grups. 

"Ara ens trobem en un punt d'inflexió i avancem cap a una banda de dones creadores"

Quina creus que és la principal evolució de les Violines?
La de anar deixant, a poc a poc, les tonades donades, i composar cada vegada més. Ara he estat jo qui ha aportat les creacions però la participació dels músics i els arranjaments són molt vius. Crec que en aquests moments s'ha de tornar a crear la música que en un futur, serà la música tradicional. Sempre serà interessant tenir coneixements de les tonades de museu, però ara hem de fer les de les properes generacions.

Hi ha un abans i un després d'aquest concert?
A mi m'agrada més dir que serà com una estació d'enllaç, com acabar un recorregut i començar un altre nou, un punt d'inflexió cap a una banda no tant d'instrumentistes sinó de dones creadores. Aquest concert tindrà un aire més clàssic per les circumstàncies i el moment, tot i que a nosaltres sempre ens ha agradat reproduir el so de pagès.
Una banda folk només de dones va ser pioner. Una situació que s'ha revertit amb  els anys. 
Vaig crear les Violines per fer de contrapès, perquè llavors gairebé no hi havia dones instrumentistes. Amb els anys això ha anat canviant i ara hi ha moltes dones a l'àmbit de la música d'arrel. Ens dona molta alegria que al capdavant del Tradicionàrius estigui la Carol Duran.  

Com heu viscut els canvis al grup?
Hem tingut formats diferents, amb combinacions diverses d'instruments, amb altes i baixes... Ara la Coloma Bertran té projecte propi i s'ha incorporat la Rebecca Macauley a la viola. Sempre hi ha les ganes d'oferir coses noves, d'estar en moviment, d'anar a la recerca de la creativitat perquè hi ha una necessitat d'expressar-te.

Quina creus que ha estat l'aportació del Tradicionàrius? 
Sempre hi ha una evolució contínua, amb propostes noves, amb les noves generacions que aporten la seva visió. El Tradicionàrius i el CAT han fet, a més, una feina fonamental com és la de la formació (els tallers o l'escola Folk dels Pirineus) per dotar del context cultural a l'instrument.