L'escola SwingCats impulsa la primera sèrie de ficció en format 'històries d'instagram'

Creada per la productora Volsvideos?, els escenaris principals s'han ubicat a l'escola i alumnes i professors en són els protagonistes

Cultura

Fotograma de la sèrie
Fotograma de la sèrie | Cedida

Una sèrie de ficció ambientada a Gràcia on els capítols són històries d'instagram. Amb aquesta proposta ha arrencat l'any l'escola SwingCats, a partir de l'impuls d'Aitor Leniz, un dels responsables d'aquest centre gracienc. "Fa dos anys, en una excursió per la muntanya i fent vídeos se'm va ocórrer la idea", explica Leniz. A partir d'aquí, la proposta va anar agafant empenta quan s'hi van apuntar Dídac Meya i Gener B. Lanzo (alumnes de l'escola), responsables de la productora Volsvideos? Bona part del rodatge el tenien enllestit abans del confinament, però amb l'aturada de l'activitat i les restriccions, el projecte va quedar en suspens, fins que el van poder reprendre i l'estrena es va fer la passada setmana. 

Amb el nom de Ficció Swingcats, la sèrie està estructurada en quatre parts; les dues primeres ja s'han emès i la setmana vinent començaran a difondre els nous capítols. Tot i que una 'story' té una publicació d'un dia, l'escola les deixa en IGTV i així es poden recuperar i veure en qualsevol moment. 

"Ens va semblar molt original el format i tot plegat, i creiem que no s'ha fet mai", explica Aitor Leniz. La dificultat està, sobretot, en explicar una història en capítols de pocs segons, tot i que, a la pràctica, alguns estan fets amb dos o tres 'stories' seguides. "El llenguatge audiovisual resulta gairebé de cinema mut", afegeix.

La trama de la sèrie transcorre principalment a l'escola però el tema no és el ball, sinó que explica una història vinculada a una màscara misteriosa. Per als autors de la sèrie, era més original crear una ficció que no tingués relació estrictament amb el ball, o el típic argument d'una parella que es coneixen ballant swing. Amics, alumnes i professorat es van deixar seduir per la iniciativa i conformen els protagonistes de la sèrie. "Tenim una parella de professors de swing que són coneguts internacionalment però que a la sèrie interpreten dues persones que s'inicien al món del ball, i al contrari, alumnes que fan de professors", explica Leniz, molt il·lusionat amb aquest projecte, tot just ara que l'escola està passant per moments crítics degut a les restriccions. 

De fet, aquest espai de Torrijos està tancat fins al 8 de febrer, moment que esperen poder tornar a les classes presencials. "La situació ara mateix és molt complicada perquè venim d'un terç d'alumnat al darrer trimestre de l'any, i amb les últimes restriccions, aquest aforament s'ha reduït a la meitat", es lamenta Leniz. Els propers mesos, fins a l'estiu, seran claus -segons expliquen els responsables- per determinar el futur del projecte. [www.instagram.com/swingcats.cat]