Perfil dels desnonaments a Gràcia: a Vila o a Grassot, de lloguer i de petits tenidors

Les atencions a Serveis Socials segueixen a l'alça amb pics de 800 casos que multipliquen per cinc la dinàmica anterior

Societat

Un desnonament al carrer Gomis 106, aturat aquest dijous
Un desnonament al carrer Gomis 106, aturat aquest dijous | Sindicat d'Habitatge de Vallcarca (@HabitatgeVKK)

La comissió d'Habitatge i Polítiques Socials, per segon cop des de la seva constitució, ha remarcat aquest dijous la dramàtica situació social que bascula sobretot entre els desnonaments i les peticions d'atenció de cada cop més ciutadans a Serveis Socials.

En una radiografia percentual dels desnonaments registrats a Gràcia aquest 2020, el perfil obtingut aporta un retrat majoritari de successos registrats a la Vila (33%) o al Camp d'en Grassot (22%), si bé aquestes dades es matisen pel fet que estan per sota del ràtio de la població que aporten aquests barris al conjunt del districte. El barri més petit de Gràcia, el Coll, per exemple, aporta un 6% de la població i registra el 14% de desnonaments; i la Salut presenta una relació similar (11% vs 17%).
Els desnonaments, segons aquesta radiografia oficial, que no és encara definitiva, afecten majoritàriament els inquilins en règin de lloguer (un 59% dels casos) i són els petits tenidors els que lleugerament n'impulsen més (55%). Una altra dada destacada de l'estudi és que un 60% dels casos s'han ajornat o suspès, un 27% s'han saldat amb una solució entre les parts i només un 13% s'ha executat.

La comissió també ha posat l'accent, tal com va fer en la passada reunió d'octubre, en el creixement  de la demanda de persones que demanen ajuda a Seerveis Socials: si entre març i abril totes les setmanes es va superar la mitjana dels prop de 500 casos amb pics per sobre dels 600, fet que triplicava les dades anteriors, ara els pics ja s'eleven a 800 i no es baixa de 600 atencions a la setmana, multiplicant per cinc els registres. Els ajuts a l'alimentació també són 5 cops superiors.