En memòria de les víctimes de l'Holocaust

Plaça Raspall

per Ricard Valentí

La contra

L'associació Joves Gitanos de Gràcia també ha recordat les víctimes de l’Holocaust
L'associació Joves Gitanos de Gràcia també ha recordat les víctimes de l’Holocaust | R. Valentí

El 27 de gener de l'any 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp de concentració i extermini nazi d'Auschwitz-Birkenau. Milions de persones havien estat assassinades pel simple fet de formar part d'un col·lectiu; un dels afectats va ser el col·lectiu gitano. Cada any, amb motiu d'aquesta efemèride, nombroses entitats d'arreu de la ciutat ens sumem als actes per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que l'Assemblea General de les Nacions Unides va establir el 2005. És clau recordar la història i preservar la memòria de les víctimes, ja siguin gitanes, jueves o d'altres col·lectius, perquè l'horror del nazisme ens ha de servir per fer front a qualsevol discriminació. No tolerarem que això es torni a repetir. Lluitem contra el feixisme. Ara i sempre. 

L'horror del nazisme ens ha de servir per fer front a qualsevol discriminació. No tolerarem que això es torni a repetir. Lluitem contra el feixisme. Ara i sempre

Per això, l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia hem estat any rere any presents en la commemoració d'aquesta data, perquè forma part de la nostra agenda com a entitat. Enguany, a causa de les restriccions de la pandèmia, no s'han pogut celebrar les activitats presencials com en d'altres edicions i hem hagut de trobar altres formats sense abandonar la lluita. Així, aquest dimecres hem fet el nostre particular homenatge a les víctimes: una fotografia amb el braçalet que portaven al camp de concentració, la bandera gitana i el llibre de María Sierra 'Holocausto gitano'. I una espelma. La imatge s'ha compartit a les xarxes socials; altres entitas d'arreu també s'hi han sumat. 

L'acte institucional s'ha celebrat aquest dijous amb la Cerimònia del Record, al Saló del Tinell, molt menys nombrosa pel que fa a representació d'associacions que anys anteriors. L'encesa d'espelmes s'ha fet en record dels milions de jueus assassinats pels nazis, en record de la resistència jueva, del milió i mig de nenes i nens víctimes de la barbàrie, en record dels republicans deportats, dels "Justos entre les Nacions" (aquells homes i dones que van arriscar la seva vida per salvar els jueus perseguits), en record d'altres col·lectius que patiren persecució i assassinats pel nazisme, i en record de les víctimes del poble gitano. L'encarregat d'encendre aquesta última espelma ha estat Seo Cizmich, en representació del Consell Municipal del Poble Gitano.

Sigui com sigui, i adaptant-nos a les noves mesures de seguretat que la crisi sanitària ha imposat, seguirem presents d'una manera o altra per fer la nostra tasca de defensa, divulgació i memòria de la cultura i el poble gitano. Recordant fets històrics com el 27 de gener, el 8 d'abril o el 16 de maig. O portant a terme campanyes solidàries al Nadal, com la recollida de joguines o d'aliments, una acció ja consolidada, que portem a terme amb la complicitat dels comerciants de la Unió de Botiguers de Travessera Casc Antic, la Fundació Edmilson i el Banc d'Aliments, i que cada any aconsegueix més suport; aquestes festes hem ajudat a 35 famílies de la Vila que ho necessitaven. Sabem que son temps complicats. Per a tothom. Per això seguim lluitant. Ara i sempre.