La gimnàstica a Gràcia resisteix a la nova fase Covid amb activitats a l'aire lliure i més baixes

Les entitats esportives es llancen a la recerca d'espais oberts nous per evitar l'aturada de classes i entrenaments

Esports

Sessió de gimnàstica de l'AEG-UBAE, al terrat del gimnàs del carrer Perill
Sessió de gimnàstica de l'AEG-UBAE, al terrat del gimnàs del carrer Perill | Cedida

Ens adaptem perquè no queda més remei". Són les paraules de la directora tècnica del Gràcia Gimnàstic Club, María José Guirao, que reflecteixen la situació actual de les entitats d'aquest esport, dedicades a la formació i la competició amateur. La recerca d'espais oberts nous, les activitats telemàtiques i les baixes s'han convertit en els principals maldecaps dels clubs en la nova fase de la pandèmia.

Fent exercicis d'escalfament de gimnàstica al terrat. Així s'adapta l'Associació Esportiva Gràcia-UBAE, amb 200 gimnastes d'iniciació, rítmica i artística femenina, a les restriccions sanitàries que afecten l'activitat física en espais tancats. El club combina entrenaments online amb sessions a l'aire lliure. L'objectiu és "mantenir els esportistes units, motivats i fent esport en la mesura del possible", indiquen la gerent de l'AEG-UBAE, Pilar Binefa, i la coordinadora de Gimnàstica, Sílvia Puig. L'entitat compta amb la pista exterior i la terrassa del gimnàs Eurofitness Perill i un espai cedit per l'Ajuntament al carrer Abdó Terradas.

A la secció de gimnàstica de La Salle Gràcia, a cada entrenament traslladen tot el material al pati de l'escola. Grups de sis alumnes i alguns, els de més edat, amb mascareta durant tota la sessió. D'altres grups també aprofiten els passadissos exteriors que hi ha al pati. L'excepció són els grups bombolla escolars i els federats que disputen competicions.

El responsable d'Esports de la Salle Gràcia, Paco López, apunta que no hi ha hagut "baixes significatives" entre els grups escolars. "Al contrari, hem tingut l'agraïment de les famílies per l'esforç que fem", assegura lópez. L'AEG-UBAE ha tingut un 5% de baixes des del gener.

Per contra, aquest canvi en la metodologia per fer les classes s'ha notat més en el nombre de baixes d'alumnes al GGC. El club del carrer Molist xifra aquest davallada en un 34%, majoritàriament entre els grups escolars, per a una entitat acostumada a tenir més de 400 gimnastes. "Dels 38 grups, no hem tingut cap cas de contagi ni hem hagut de tancar o confinar cap grup", defensa Guirao. "Som esportistes i estem acostumades a tirar endavant", conclou Guirao.

Trobades online davant les competicions ajornades

Després que s'hagués d'ajornar la fase final de la lliga de clubs de rítmica, prevista incialment per al gener, les trobades telemàtiques de competicions s'han consolidat com a alternativa als torneigs presencials. L'AEG-UBAE lamenta que un dels seus grups s'ha trobat amb un campionat estatal "posposat quatre vegades".