La Baixada de la Glòria es refarà amb noves escales mecàniques, més espais de descans i més vorera

El gruix de les obres es preveu l'estiu de 2022, però aquest març ja s'arranjarà el tram Verdi-Sostres, que fa mesos que està inutilitzat

Societat

Una de les imatges virtuals mostrades als veïns
Una de les imatges virtuals mostrades als veïns | Cedida

Inaugurades el 1987 com les primeres instal·lacions d'aquest tipus a l'aire lliure de la ciutat i només reformades amb certa envergadura el 2004, les escales mecàniques de la Baixada de la Glòria afrontaran l'estiu de 2022 una reforma total que acabarà amb els últims anys d'aturades indefinides en alguns trams per a desesperació dels veïns i també de l'Ajuntament. Les escales, també un dels principals accessos de turistes al Park Güell, ja fa temps que han depassat els 15 anys de vida útil que se li calculaven, però és que ara no hi ha ni recanvis de peces per arranjar els trams inutilitzats.

La instal·lació, inaugurada el 1987, depassa de llarg els 15 anys de vida útil que se li preveia

Amb un any encara de tramitació i execució per davant, Districte i veïns han arrencat aquest dijous un procés participatiu de tres sessions: la primera, amb tota la informació del nou projecte; la segona (dia 11), amb la discussió de detalls de la reurbanització amb perspectiva de gènere; i la tercera (dia 17), amb un retorn final de propostes. Al març, en tot cas, sí que es farà una execució puntual al marge del procés de reforma per arranjar el tram 5 (Verdi-Sostres), que fa mesos que està inutilitzat.

El nou projecte, basat en una idea ja aplicada al carrer Maestro Clavé la Corunya (Galícia) el 2015, planteja el canvi integral de la instal·lació mecànica, perquè les actuals escales són més estretes del que la normativa actual permet, i consegüentment també proposa la reurbanització de tot el carrer, tant on hi ha trams mecànics com on hi ha trams de calçada i vorera.

Canvi de perspectiva. La proposta, explicada en sis trams totals (el primer i els dos últims amb escales mecàniques), destaca en el canvi de perspectiva actual pel trencament de la barrera verda paral·lela a les escales mecàniques i l'aparició d'espais de descans gràcies a la nova disposició de les escales d'obra i el disseny horitzontal i vertical dels nous parterres. L'estil dels nous parterres per guanyar desnivell ja es va aplicar a Gràcia en la reforma del carrer Morató, al barri del Coll, l'any 2016.

Les imatges que els veïns han pogut veure en la primera sessió del procés participatiu també posen èmfasi en la reestructuració del model de carrer en els trams de Baixada de la Glòria on no hi ha escales mecàniques (entre Mare de Déu del Coll i Verdi). En la línia d'inversió de prioritat a favor del vianant, el carrer amplia voreres sense arribar a ser de plataforma única i elimina aparcaments generant una perspectiva no rectilínia per atenuar velocitats. També les escales s'utilitzaran puntualment per guanyar accessibilitat.