El Districte pacta la urbanització i obertura pública d'una finca de Vallcarca okupada per ferrallers

El conveni amb la propietat, que assenta un precedent al barri, preveu l'enderroc de l'habitatge en precari actual i la instal·lació de mobiliari públic de manera provisional

Societat

La finca okupada de Vallcarca que l'Ajuntament vol desallotjar
La finca okupada de Vallcarca que l'Ajuntament vol desallotjar | A.B.

L'Ajuntament de Barcelona acaba d'aprovar per comissió de govern un conveni de certa transcendència a Vallcarca que suposarà el desallotjament primer i la urbanització i l'obertura posterior com a via pública d'una finca en els últims anys okupada per ferrallers i coneguda popularment al barri com la casa de la pollastrera de República Argentina.

L'espai, accessible tant pel carrer Gomis 106 com per Esteve Terrades 75, és un terreny estret amb habitatges en precari per la banda de Gomis i acumulació diversa de ferralla per la banda d'Esteve Terrades, i alhora habitada en règim d'okupació. La parcel·la s'ubica entre l'escola Lexia i l'última finca de pisos que ja fa cantonada amb la plaça Alfons Comín.

Fonts municipals admeten la dificultat afegida d'aplicació del conveni per la necessitat prèvia de fer-hi un desallotjament

L'acord municipal amb la propietat, quatre persones, estarà gestionat pel Districte i autoritza l'Ajuntament a utilitzar de manera gratuïta la finca de manera provisional per obrir-la com a via pública i contempla també l'enderroc dels habitatges de planta baixa que hi ha. El conveni també preveu la instal·lació d'elements d'urbanització, sempre amb el benentès que hi haurà un ús públic provisional "que garanteixi que el solar es manté en condicions de seguretat i salubritat", segons explica l'acord.

Fonts municipals han admès la dificultat afegida d'aplicació del conveni per la necessitat prèvia de fer-hi un desallotjament, però en qualsevol cas el conveni entre Ajuntament i propietat assenta un precedent d'actuació municipal en un territori on en els últims mesos han tornat a proliferar els espais ocupats per ferrallers.

El grup municipal de Ciutadans  ha fet precs en l'actual mandat per actuar en baixos okupats d'Esteve Terrades -no en aquest cas en concret- i de fet també s'havien registrat okupacions en la finca del costat de Gomis 106/Terrades 75, en els baixos del bloc de pisos que relliga per Comín els dos carrers. En els últims mesos els ferrallers també s'han assentat a banda i banda de La Fusteria, a tocar del metro de Vallcarca.