La noia que va estudiar circ a la universitat

La jove gracienca Mar Olivé ho tenia clar des de petita; i com aquí no hi ha formació superior en circ va marxar a Holanda

Cultura

L'artista de circ Mar Olivé, amb una corda teixida per ella
L'artista de circ Mar Olivé, amb una corda teixida per ella | Cedida

Sempre ho ha tingut claríssim: artista de circ o arqueòloga. Al final la part social "li va tirar més" i va deixar la idea d'excavar per la de penjar-se de cordes i teles. Així doncs, després de passar per l’Escola Juvenil de Circ de l’Ateneu Popular 9Barris, participar en intercanvis de circ com CC4E, fer diversos cursos a Gente Colgada i a El Otto i acabar el Batxillerat Artístic Escènic; la gracienca Mar Olivé va marxar a Holanda i es va especialitzar en corda aèria a l'ACaPA (Academy for Circus and Performing Arts) a Tilburg. I no és que aquí no hi hagi tradició de circ, ni talent, ni artistes. "Només hi ha menys inversió en educació que a d'altres països europeus, o l'oferta formativa és molt més diversa", explica Olivé. Allà, a part de desenvolupar habilitats tècniques, també va dur a terme projectes artístics com ara fabricar la corda teixida, (Self-made Knitted Rope) i elabora els vestuaris amb els quals ha actuat.

"Calen més recursos per al circ contemporani; som els últims dels últims"

El passat mes de juny, en acabar la carrera, ja tenia a punt l'espectacle Somehow, on es movia al ritme de la música de violoncel del seu company i amb les cordes que ella mateixa havia teixit. "Teníem previst actuar a diferents festivals però amb la covid tots els projectes s'han aturat", explica la Mar. Així que s'ha passat a la creació. "Amb una altra companya música estem en procés de creació d'una peça, i tenim residència a la Central del Circ, a la Carpa Revolució de Sant Pere de Ribes i també a Bilbao", afegeix la Mar, i l'objectiu és fer, al final de procés, una mostra del treball i recollir les impressions del públic. 

Per a aquesta jove artista de circ, que tot just enceta la seva trajectòria professional, el sector del qual vol viure és un art "en precari, on manca més recursos i suport institucional". "Som els últims dels últims". I segueix: "Encara hi ha gent que relaciona circ amb gent sobre elefants i com a entreteniment familiar de diumenge". Molta feina a fer. (Més info: marolive-rope.com).