Nou impuls al projecte de la Bruguera amb un film creat pel grup de teatre comunitari

El centre cívic prepara per al març la presentació de 'Barri de tinta i paper', rodat als carrers del Coll i a l'equipament

Cultura

El centre del Coll impulsa la recuperació de la memòria de la Bruguera
El centre del Coll impulsa la recuperació de la memòria de la Bruguera | À.G.P.

El projecte de recuperació de la memòria de la Bruguera, i per extensió del barri del Coll, compta amb un nou element que reforça la iniciativa que impulsa el centre cívic des de fa ja més de deu anys: 'Barri de tinta i paper', un film de 50 minuts creat pel grup de teatre comunitari. Les restriccions i l'adaptació de les activitats a les normatives sanitàries va modificar la dinàmica del grup i també el format del seu treball. "Veient que es complicaven els assajos i no sabíem si es podria representar, es va decidir reconvertir el guió de l'espectacle teatral en una peça audiovisual", explica Xavi Franch, director del centre cívic El Coll - La Bruguera. Així, amb l'assessorament i guia d'Art & Coop, especialitzats en produccions i processos artístics comunitaris -responsables de coordinar el projecte-, la vintena de persones que conformen el grup de teatre van traslladar la història que havien construït per a un escenari als carrers del Coll, on van filmar a diferents localitzacions, i també algunes escenes al mateix equipament. El títol de la peça també està consensuat, i exemplifica quina era la principal activitat econòmica i social del territori. 

El projecte de teatre comunitari va començar a agafar forma l'estiu de 2019, quan finalment es van consolidar les persones interessades en formar-ne part. L'experiència, nova fins aquell moment per al centre cívic dins del projecte de memòria de la Bruguera, ha resultat enriquidora per seguir treballant en la difusió del llegat cultural i social del barri. Però la idea no és quedar-se aquí. "Encara no hem definit les següents passes, però tenim clar que aquesta iniciativa ha de tenir continuïtat", afegeix Franch. De moment, estan enllestint la data d'estrena del "migmetratge", com l'anomenen, que serà amb tota probabilitat el mes de març, així com l'espai (s'està valorant la Fontana), i l'opció de combinar-ho amb el format digital.

Precisament el centre cívic ha hagut d'adaptar part de les activitats a causa de les restriccions sanitàries, un aprenentatge que també ha servit a l'equip per explorar nous formats i incrementar el contingut digital. "L'objectiu és prioritzar la presencialitat, sempre que es pugui i de forma segura, però la via online ens permet mantenir el contacte amb la gent", clou Franch.

De procés teatral a audiovisual

El 2019 el centre cívic del Coll va arrencar un projecte de teatre comunitari amb l'objectiu de crear de forma col·lectiva un espectacle sobre la memòria de l’antiga editorial Bruguera i la vida del barri. La pandèmia va fer repensar el projecte i el grup va decidir reconvertir el guió a format audiovisual.