Isabel Rodríguez: "Els meus viatges pel món marquen bona part de les experiències del llibre"

L'escriptora i autora del blog de viatges 'Con más de 70' s'estrena en ficció amb 'Seis dedos', una història entre dos mons, Barcelona i el Carib, i amb Gràcia com un dels escenaris protagonistes

Cultura

L'escriptora Isabel Rodríguez Vila amb la seva nova novel·la
L'escriptora Isabel Rodríguez Vila amb la seva nova novel·la | Cedida

Una parella de submarinistes identifica una illa, suposadament deserta, a una ètnia desconeguda per al món. Conviure amb ells canvia la seva escala de valors. Aquesta és la història de Seis dedos (Círculo Rojo), el quart llibre d'Isabel Rodríguez Vila, que s'estrena en ficció, sense abandonar totes les experiències que ha viscut al llarg dels seus viatges amb motxilla. 

Per què vas decidir estrenar-te en ficció?
Sempre m'ha agradat molt escriure. Els tres llibres anteriors eren testimonials i fer una novel·la era tot un repte, però sorprenentment no he tingut cap dificultat. Vaig començar el 2019 un esbós, que vaig aparcar, i el confinament, que ens va enganxar a República Dominicana, va ser el moment perfecte perquè es van donar tres condicionants: un lloc de silenci, deixar-se anar i temps.

El lloc també et deuria proporcionar inspiració...
Hi havia vegades que necessitava aclarir la ment i quan es podia sortir a caminar, tornava donant les gràcies perquè era ben bé com si els personatges se'm presentessin i em parlessin. 

Què hi ha d'experiència personal a la novel·la?
Els protagonistes són dos submarinistes i jo he bussejat molt. Seis dedos té moltes connotacions dels viatges que he fet però m'he hagut de documentar molt també. Per exemple vaig llegir una tesi doctoral sobre balenes que em va servir per fer un capítol sencer.

Quins són els principals missatges de l'obra?
Té una part de denúncia ambiental. Quan busseges i veus la brutícia que hi ha als mars, i la contaminació, tens la necessitat d'explicar què està passant. 

Com és la Barcelona de la teva novel·la?
La història passa entre Barcelona i el Carib. Hi ha diferents localitzacions a Gràcia, per exemple el protagonista es queda bocabadat davant d'un llibre de submarinisme en una botiga de Torrent de l'Olla; els Minyons de Gràcia el conviden per fer un estudi al litoral català, també surt un sopar romàntic en un restaurant de la Vila... És la part amable, també hi ha una de més fosca.

Com t'han marcat els viatges a l'hora d'escriure el llibre?
Sempre he estat més viatgera que turista, passem 4 o 5 mesos als llocs on anem. És evident que ha marcat bona part de les experiències que passen al llibre.

Què t'agradaria que captés el lector? 
Saber que de les coses senzilles pots treure'n profit, valorar-la, i viure el carpe diem. Alhora els protagonistes tenen converses molt transcendentals, són ànimes bessones, i tenen una missió. Hi ha diferents nivells de lectura i missatges entre línies. Així que pot haver-hi molts graus de lectura, tants com persones que llegeixin el llibre.