'Esquí de muntanya indòmit'

La guia proposa 60 itineraris al nord i sud del Pirineu, alguns d’una jornada i d’altres en format travessa

Documents

Portada del llibre 'Esquí de muntanya indòmit'
Portada del llibre 'Esquí de muntanya indòmit' | Cedida

Del massís del Canigó fins al Coserans i la Val d’Aran. Aquesta guia proposa 60 itineraris al nord i sud del Pirineu, alguns d’una jornada i d’altres en format travessa. Editat per Jaume Jubert, Francesc Daví i Ricard Martínez, membres de la secció d’esquí de muntanya del Club Excursionista de Gràcia, el llibre ha estat possible amb l’aportació de més de 170 persones a través de la plataforma Tot Suma. Cada ruta conté una il·lustració original, feta per Daví, que fa un esquema de l’itinerari o bé en destaca un detall. La majoria de rutes no han estat ressenyats a d’altres guies. Els autors volen transmetre així una filosofia de l’activitat de l’esquí de muntanya, assaborir els recorreguts, l’aventura dels llocs amagats i sovint difícils d’arribar, les nits a les cabanes i també les nits a llocs emblemàtics com Mentet. La muntanya hivernal en la seva essència.

PIC DE LA BASSERA (2.693m)

des d'Os de Civís
Alt Urgell, Andorra
El cim amagat entre Catalunya i Andorra, també anomenat Pic dels Llacs

El cim està orientat al nord i tanca el circ de la capçalera del riu Setúria que, abans de desembocar al Valiera, canvia de frontera dues vegades. La seva orientació i altitud permet una bona esquiada, pels seus quasi 400 metres de pala contínua, fins ben entrada la temporada des del port de la Botella o el de Cabús. La ruta que indiquem es la que segueix de manera natural la vall des d'Os de Civís fins a les bordes de Setúria, per atacar les pales per qualsevol dels dos flancs.


Fitxa tècnica

Punt de sortida: Os de Civís (1.500 m), si les condicions ho permeten es pot pujar per la pista en cotxe.

Desnivell: +/- 1.200 m.

Horari: De 4h a 5h.

Dificultat: BE / S3. Exposició 2.

Orientació: N-NE.

Cartografia: ICGC-29 La Seu d'Urgell (1:25.000) /: IDE Andorra. Mapa de Muntanyes d'Andorra: 6 (1:10.000).


Itinerari

Des d'Os de Civís (1.500 m) anirem a buscar el camí (pista (90%) que ens porta per la vall del riu Setúria fins a la cota 1.830 m. Al final de la pista cal seguir un sender desdibuixat i força tancat que ens porta a les bordes de Setúria. La referència és mantenir la cota respecte el riu. Aquest tram és entretingut en els dos sentits.
Tot seguit remuntem la vall del Barranc dels LLacs cap al sud-oest, fins a situar-nos sota les pales, una mica més dretes, de la carena entre els pics de Setúria i Bassera (2.350 m). Segons l'estat de la neu, és recomanable anar a buscar la carena del Pic de la  Bassera a la nostra esquerra, amb pendents més suaus i més protegida (arbres aïllats). Ja un cop sota mateix del cim, pujarem directament per la pala sense dificultat.
La pala té un pendent constant de 35º, cal avaluar bé l'estat del mantell tant per excés de neu com per neu gelada.

Biografia

Jaume Jubert, Francesc Daví i Ricard Martínez. Els tres autors són membres del Club Excursionista de Gràcia, entre els tres acumulen un innombrable número d’ascensions amb esquís, sobretot al Pirineu i als Alps, però també a indrets llunyans com Xile, Canadà, Xina, Argentina, Nova Zelanda, Islàndia, Noruega...
Són membres actius de la secció d’esquí de muntanya del CEG, on han dirigit la formació d’iniciació a l’esquí de muntanya durant més de dotze anys. L’activitat la ressenyen al blog Cegesqui.com, dinamitzat per Jaume Jubert, una de les referències de l’esquí de muntanya a Catalunya.
La guia està disponible al mateix CEG (Passatge Mulet 4), la llibreria Guía (Travessera de Gràcia 146) i l’Espai Quera (Petritxol 2).

Jaume Jubert, Francesc Daví i Ricard Martínez, autors de la guia
Itinerari al Pic de la Bassera