L'Ajuntament canvia el planejament de Gràcia per sumar 2.000 pisos assequibles i de lloguer

Les noves promocions al districte hauran de reservar el 30% ja a partir de 400 metres quadrats de projecte

Societat

Illa interior de Travessera de Gràcia, entre el carrer Gran i Pere Serafí
Illa interior de Travessera de Gràcia, entre el carrer Gran i Pere Serafí | Cedida

La modificació del Pla General Metropolità a Gràcia, que implica quasi tot el districte només obviant la trama d'eixample de Camp d'en Grassot, regularà d'una tacada aspectes d'habitatge, mobilitat, espai verd i equipament que es deriven del nou catàleg de Patrimoni historicoartístic de Gràcia elaborat el 2019 i del procés participatiu fet el novembre de 2020 sobre el mateix PGM. El catàleg, aprovat abans de Nadal, ha passat a protegir de 546 a 1.026 finques, com les casetes d'Encarnació. "Protegim la manera de viure a Gràcia", ha apuntat dijous el regidor de Gràcia, Eloi Badia.

S'autoritzaran les remuntes i les subdivisions si el pis esdevé protegit

L'habitatge com a aspecte central del gran canvi urbanístic, un cop se superi la tramitació, contempla un primer objectiu d'aconseguir 2.000 pisos protegits (assequibles i de lloguer) a partir de la recomanació que va fer l'equip de coordinació del procés participatiu, que va quantificar que Gràcia necessitava 6.500 unitats només per complir la llei de l'habitatge de 2007 (vegeu núm. 822). 

Aquest primer pas, segons ha defensat la tinent d'alcalde Janet Sanz, es farà com "una feina d'acupuntura" avalant remuntes i subdivisions en cas que siguin nous pisos protegits. També es reconvertiran baixos en carrers com Cardener, Carolines o Sant Salvador, on hi hagi dos pisos d'alçada.

Però més enllà d'aquesta feina d'esgarrapar nous habitatges protegits, l'Ajuntament confia a fer el salt d'escala en els projectes d'obra nova, aplicant a Gràcia el requisit del 30% de la promoció no a partir dels 600 metres quadrats actuals a tota la ciutat sinó dels 400. Badia ha valorat com a més efectiva al Districte aquesta mesura que no pas la promesa electoral de BComú de construir 400 pisos protegits a sobre de la plaça Alfons Comín.

La modificació del PGM a Gràcia tindrà un altre impacte en l'anomenat espai lliure. Es dóna per fet, tal com es va posar de manifest en el procés participatiu, que es desafectaran els queixals sortints encara de carrers com Gran o Travessera de Gràcia. i s'ha desafectat, per exemple, una gran peça a l'illa Llibertat-Perill-Lluís Vives-Venus, on hi ha habitatges i teòricament hi anava una plaça. El front d'edificis consolidats, com el carrer Verdi, es regularà per limitar les intervencions que s'hi poden fer i cada carrer tindrà un llindar ambiental que regula el verd interior, les mitgeres o les plaques fotovoltaiques. La gran afectació de plaça Joanic, en l'eix Passeig de Sant Joan-Pi i Margall, s'abordarà per separat.

El canvi, finalment, també es notarà en la mobilitat: Torrent de l'Olla o Travessera de Gràcia -aquesta, protagonista d'un fort debat en el procés participatiu- passaran de ser eixos de xarxa bàsica a eixos de connexió i, per tant, permetran abordar noves mesures de pacificació. El carrer Gran, ara com ara, es queda com està amb els talls puntuals en cap de setmana i festes assenyalades.