L'independentisme frega de nou a Gràcia el 60% i el PSC es recupera com a tercera força

Junts aguanta i s'imposa a quatre dels cinc barris, el creixement de la CUP perjudica lleument ERC, els socialistes ensenyen múscul i Ciutadans es desploma

Política

Membre d'una mesa electoral darrere d'una urna a l'institut Montserrat Roig
Membre d'una mesa electoral darrere d'una urna a l'institut Montserrat Roig | Joanna Chichelnitzky

Els resultats de les eleccions al Parlament a Catalunya de diumenge passat van complir els pronòstics i els objectius de les principals forces a Gràcia, les independentistes i el PSC, amb els primers fregant de nou l'objectiu del 60% amb un 57,93% entre Junts, ERC, CUP i PDeCAT i els segons tornant a assemblar-se el que temps enrere van ser, ara com a tercera força. Uns i altres, en tot cas, no van arribar al seu sostre: els independentistes van assolir un 60,6% el 2015 i els socialistes encara estan lluny del 30% de 1999.

Junts, malgrat l'escissió dolorosa localment cap al PDeCAT per la substitució dels tres consellers el passat novembre, va aguantar bé els suports obtinguts el 2017 amb una molt lleugera baixada de dos punts que els manté com a primera força en aquestes eleccions que al districte habitualment ha guanyat des dels temps de CiU. Quatre dels cinc barris, tots menys el Coll, van caure de la banda postconvergent.

ERC, que en campanya van desplegar una estratègia intensa a nivell local, es van imposar al Coll però aquest cop no a la Vila com havien fet el 2017 i van patir lleument la pujada de la CUP perdent tres punts. Els cupaires, que al llarg del recompte diumenge es van situar com a quarta força per davant d'En Comú, van acabar cinquens obtenint les millors dades a la Salut i a la Vila.

El PSC, per la seva banda, van ser l'únicpartit que va guanyar vot en un escenari amb 20 punts menys de participació, després del 83% de 2017. Els sis punts de remuntada  situen els socialistes en el lloc que en les últimes eleccions havia assumit Ciutadans i obtenen un segon lloc al Coll -el barri on millors registres històrics han tingut- com feia anys que no passava.

En Comú-Podem són quarta força amb resultats molt similars als habituals i aguantant pels pèls l'embat de la CUP pel suport que els comuns tenen encara a Vallcarca, el Coll i Grassot. Ciutadans sembla que s'acomiada, amb una davallada estrepitosa de dotze punts, i el PP continua tancant la taula, amb un irrellevant tres per cent.

->Vídeo de la jornada electoral (per Jordi Margarit)

 

Comparativa dels resultats 2017 i 2021 de les eleccions al Parlament
Quadre dels resultats del 14-F per barris