L'Associació de Llibreters de Gràcia preveu reactivar-se de cara a Sant Jordi

A l'espera de les negociacions del sector, els llibreters es concentren en la feina del dia a dia i celebren el reconeixement "com a servei essencial" que els permet obrir els dissabtes

Cultura

La porta exterior de la Memòria, pintada pel grafiter Roc Blackblock
La porta exterior de la Memòria, pintada pel grafiter Roc Blackblock | S.M.

Des del passat dissabte 13 de febrer les llibreries poden obrir els dissabtes. La mesura, més enllà dels efectes en les vendes, representa un reconeixement per a aquests espais, que sempre han reivindicat el seu caràcter cultural. "Finalment han reconegut que som servei essencial i això és molt positiu", assegura Xavi Cortés, fundador de La Memòria i membre de l'Associació de Llibreters de Gràcia.

"Malgrat tot, es pot dir que anem fent", diu en Papitu, el llibreter de Cap i Cua

Concentrats ara en la feina del dia a dia, davant d'una situació que ha fet patir el sector però que també ha demostrat la capacitat de resistència dels establiments de proximitat, els llibreters preveuen que Sant Jordi reactivarà l'Associació, tot i que encara no hi ha cap directriu per part del Gremi de Llibreters sobre la jornada. "Ara es fa difícil portar a terme projectes col·lectius però per a nosaltres Sant Jordi -encara que no sabem com estarà la situació i què es podrà fer- és una oportunitat de fer una activitat plegats", explica Cortés.

Per a alguns dels llibreters graciencs, el fet de limitar la mobilitat, del tancament durant un temps de les biblioteques o de l'increment del temps a casa, ha fet que les llibreries de barri hagin pogut resistir la crisi. "Es pot dir que anem fent", assegura en Papitu, el veterà llibreter de Cap i Cua, "les petites llibreries estem acostumades a les dificultats", afegeix.

Com ja es va fer notar els primers mesos de confinament, una part de les llibreries va intensificar l'activitat a les xarxes socials, com a via per no perdre notorietat i mantenir el contacte amb els lectors. Algunes d'elles encara programen propostes en format virtual de forma regular, com és el cas de la llibreria italiana Le Nuvole.

Un altre dels espais actius digitalment és Ona Llibres, que acaba de llançar el seu nou servei d’entrega de llibres en català a tot el món, ampliant el servei d’enviaments a tota Europa que ha ofert des de la inauguració de la seva pàgina web, el passat 23 de juny.

Cap i cua, cap al 45è aniversari

El desembre de 1976 Josep M. Simó (més conegut com a Papitu) va aixecar la persiana de Cap i Cua al número 99 de Torrent de l'Olla; és la llibreria més antiga de Gràcia. "Tenim la mateixa edat que el Lliure", diu el veterà llibreter, que assegura que "després de tant de temps, se les ha vist de tots colors".