El retoc al Pla General fa emergir l'Illa Carolines, un parc entre el carrer Gran i Riera de Cassoles

La modificació consolida espais afectats de la fundació Pere Tarrés i acumula un interior verd de 2.700 metres quadrats

Societat

Plànol de la zona afectada pel canvi al PGM, entre els carrers Gran i Carolines i l'avinguda Riera de Cassoles
Plànol de la zona afectada pel canvi al PGM, entre els carrers Gran i Carolines i l'avinguda Riera de Cassoles | Cedida

L'Illa Carolines només és visible i imaginable en clau de futur ara mateix des de les galeries i balconades interiors dels carrers Gran o Carolines, amb la visió privilegiada també que en tenen els usuaris de la fundació Pere Tarrés. La visió a peu de carrer, des del passatge Carolines, és un mur d'accés a una construcció de planta baixa on hi ha despatxos professionals (hi havia hagut la redacció de la revista Guitarra Total i ara, per exemple, hi ha l'agència de comunicació catalanoxilena Ideas Agitadas). El passatge no té sortida.

Però als despatxos de l'Ajuntament s'han mogut peces urbanístiques aquestes setmanes, amb la modificació del Pla General Metropolità en un àmbit que implica quasi tot el districte de Gràcia, i l'Illa Carolines, l'espai d'interior d'illa que es delimita entre el carrer Gran i la Riera de Cassoles, per darrere de Casa Vicens, ha emergit com un alter ego del que als anys 90 va suposar l'adéu als tallers interiors que donarien pas a l'actual plaça de les Dones del 36.

A 200 metres d'aquesta plaça, doncs, n'hi pot haver una altra quan s'activi el projecte de futur que l'Ajuntament de moment només ha redibuixat sobre el PGM. El Pla General fins ara preveia bàsicament eixamplar el passatge des de Carolines fins a Riera de Cassoles en forma de T interior (i qualificat com a verd), afectant la fundació Pere Tarrés, i completava l'interior d'illa amb un equipament potencial a tocar de les façanes interiors del carrer Gran. Ara el canvi suposa concentrar el verd a tot l'interior d'illa, no eixamplar l'accés del passatge, posar la part d'equipament darrere de Casa Vicens i mantenir la sortida gran de l'interior d'illa per la Riera de Cassoles.

El futur d'aquesta possible illa interior, en tot cas, encara no està escrit en cap avantprojecte ni res que se li assembli. "En aquesta fase no situem data per executar cada actuació", apunten fonts municipals, també per referir-se a l'obertura de l'espai per Riera de Cassoles, on ara hi ha un solar privat afectat pel pla.

No és el primer cop, en tot cas, que els serveis tècnics del Districte treballen amb plànols que toquen l'Illa Carolines. La reordenació de Casa Vicens, un cop Morabanc es va fer càrrec de l'equipament i el va convertir de residència familiar a casa museu, va incloure una referència al pla de connexió passatge Carolines-Riera de Cassoles en l'espai de Casa Vicens on ara hi ha el servei de càtering. La clàusula indicava que Casa Vicens tenia quatre anys de cap per reubicar el servei si l'Ajuntament es decidia a actuar en aquell àmbit urbanístic.

Primera imatge dels queixals del carrer Gran desafectats

Els famosos entrants i sortints del carrer Gran (o de Travessera de Gràcia) són un altre dels grans canvis del Pla General. On abans hi havia una línia d'afectació que suposava l'enderroc de les finques sortints i l'ampliació de carrils de trànsit, ara hi ha els queixals reconeguts i ja inamovibles.