BComú i PSC desfan el 'timing' per la gespa del Nou Sardenya i per l'obra de la piscina de la Creueta

El Districte va prometre un ajornament d'un any del canvi a l'estadi que en seran tres i l'inici d'obres al llac a final d'any

Política

El regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia, en una intervenció al ple d'aquest dimarts
El regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia, en una intervenció al ple d'aquest dimarts | Captura de pantalla

El primer ple de l'any a Grà­cia va quedar marcat per la tensió sostinguda durant tres hores entre govern i oposició amb retrets i estirabots, sobretot entre l'executiu de BComú i PSC versus ERC però també Junts i C's en temes com l'economia local, la gestió de temes de ciutat com les agressions sexuals a Parcs i Jardins o la gestió d'equipaments.

Tres exemples. Un: a la mesura de govern sobre reactivació econòmica el conseller d'ERC Miquel Colomé va retreure al govern que vulgui fomentar el comerç local "comprant bosses promocionals a la Xina" i el conseller de govern Alberto Lacasta li va respondre que les empreses locals van contractar els seus proveïdors. Dos: ERC, Junts i C's van retreure al regidor, Eloi Badia, la seva gestió sobre l'agressió sexual a dues treballadores i Badia va respondre que es van aplicar els protocols i que el treballador ja havia recuperat els seus drets per promocionar-se a posteriori. Tres: Ciutadans va demanar que Can Carol no es converteixi en un punt de reunió "de comunistes".

Però les bombes informatives no van arribar fins a la part d'impuls i control per part dels grups de l'oposició en un prec de Junts relatiu al canvi de gespa del Nou Sardenya i en una pregunta de BCNxCanvi sobre el calendari de reforma de la piscina de la Creueta del Coll. En tots dos casos van saltar pels aires els compromisos anunciats fins ara pel govern.

En el primer cas, precedit per una intervenció del president del Club Esportiu Europa, Víctor Martínez, la consellera d'Esports del govern, Mercè Saltor (PSC), va admetre les sospites d'un nou ajornament en el canvi de gespa de l'estadi fins a l'agost de 2023 i va desautoritzar el regidor de Gràcia, Eloi Badia, que el 25 de juny de 2020 es va comprometre en audiència pública i a preguntes també de Martínez que el canvi, previst aleshores per l'agost de 2020, només s'ajornaria un any. "S'ha parat tot i saltarem al proper estiu", va apuntar el regidor. "Ens podem organitzar per a l'agost de 2021?", va repreguntar Martínez. "Això segur", va rematar Badia. Dimecres Saltor va apuntar que s'havia inclòs en la llista inicial de pressupostos però que "la pandèmia ha retardat el concurs previst", malgrat els arguments de Martínez sobre la impossibilitat de fer esport al Nou Sardenya i les lesions greus que ha provocat.

En el segon cas, la consellera del Coll del govern Àngels Tomàs (BComú) va explicar que ja s'han fet els estudis tècnics i pericials, tancats a 12 de febrer, que evidencien "un conflicte de seguretat" i que el juliol de 2020 van provocar un centenar de ferits per talls als peus pel trencament del mosaic. Tomàs va assegurar que les obres s'han de contractar ara, però que a l'estiu es podrà reobrir.

El regidor dóna per fet el trasllat dels esplais a Reig i Bonet

Tot i que ni Matinada ni Espurna no ho han debatut encara en assemblees, el regidor va anunciar en el seu informe que "els podrem portar" al nou local provisional de Francisco Giner i després a Reig i Bonet on fins a final d'any hi haurà el Rebost Solidari.

Breus del ple

ERC i govern polemitzen pel pla de protecció de les escoles

La consellera d'Educació del govern, Cristina Carrera, va defensar el pla 2021-2022 de protecció fins a final d'any dels entorns escolars a les escoles Sagarra, Galatea, Sant Josep Teresianes i Turó del Cargol que el 2020-2021 es va estrenar a L'Univers i Sagrada Família. La consellera d'ERC Núria Pi, al seu torn, va acusar el Districte d'estendre el pla amb una visió de "viladegraciacentrisme". "Vostès actuen en funció d'on és més fàcil atendre i menystenen els centres amb una necessitat més imperiosa, com l'escola Rius i Taulet de plaça Lesseps", va assegurar.

Aprovat el Racó Montserrat Riera a l'avinguda del Coll del Portell

Tots els grups per unanimitat van aprovar al ple la denominació de l'espai d'estada de l'avinguda del Coll del Portell, a tocar de la Miranda, que portarà per nom Racó Montserrat Riera en honor a la directora de l'escola Heidi, actualment l'escola Turó del Cargol.

Primera reunió per abordar la pacificació de Milà i Fontanals

La pacificació del carrer Milà i Fontanals, reivindicada per una plataforma des del novembre de 2020, es començarà a abordar amb una primera reunió aquest mes de març. El moviment també és conseqüència de l'aprovació en el ple de desembre d'una proposició de Junts que demanava la creació d'una taula de treball abans que s'acabés l'any 2021.