El monòlit a Salmerón, en un ball de números

Ciutadans exhibeix un pressupost de restitució per 23.000 euros que el Districte eleva a 40.000 euros i que veu "difícil" de recuperar

Política

El monument a Nicolàs Salmerón, on era abans
El monument a Nicolàs Salmerón, on era abans | Cedida

Que sigui un conseller de Ciutadans que ho faci quan ho haurien de defensar vostès...". Amb aquest punt sorneguer el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Jordi Bea, va defensar dimecres la proposició que demanava la restitució del monòlit al president de la Primera República espanyola, Nicolàs Salmerón. El monòlit, una columna de metall de quatre metres amb un pla final doblegat, obra d'Ignasi Sanfeliu, es va inaugurar el 1997 i retirar el 2003 a magatzems municipals i des del 2009 hi ha un projecte. Sanfeliu va admetre el 2012 a L'Independent que la primera versió estava "en molt mal estat".

Dimecres Ciutadans va exhibir un nou document, datat a 2017, amb manxeta del Districte de Gràcia i signat per Sanfeliu, com a projecte de restitució i reforma del monument a Salmerón per valor de 23.813 euros. Com a resposta, la consellera de Memòria del govern, Àngels Tomàs (BComú), va assegurar que la recuperació és  "difícil". "Hem treballat i sabem que l'antic es va dur a la deixalleria; ja no és a cap magatzem", va apuntar. Segons Tomàs, el projecte està redactat però el cost total es pot elevar a 40.000 euros "que ara no podem prioritzar".