Cant de dones

Paula Grande i Anna Ferrer presenten la vespra del 8M al Tradicionàrius 'Vega', una proposta que explora el rol de les dones a través del cançoner popular del Càntut

Cultura

Les dues artistes en una imatge promocional del disc 'Vega'
Les dues artistes en una imatge promocional del disc 'Vega' | Cedida

La seva és una història d'amor que s'origina a partir del cançoner popular del Càntut. Paula Grande i Anna Ferrer estan felices del tàndem professional i personal que han format, el resultat del qual és el disc Vega (Bankrobber 2020), que presenten al CAT en el marc del festival Tradicionàrius i Barnasants aquest diumenge, vigília del 8M. "No podia ser millor lloc ni millor data, serà com un akelarre de bruixes", assegura l'Anna. Dones que visibilitzen i donen veu a les mares, filles, nenes i joves de generacions passades, una proposta que explora el rol de les dones a través de cançons populars amb un enfocament que poc té a veure amb una mirada romàntica que sovint se li atorga, segons l'Anna, a la música d'arrel. "Volem fer una crítica, rascar les arrels, tot i que jo adoro la tradició i tampoc no la volem transformar", afegeix l'artista menorquina. "Quan estàvem preparant el disc i escoltàvem les cançons, constantment ens connectàvem a històries pròpies, històries de la tieta, o de l'àvia", afegeix la Paula.

"Hem fet un exercici que va més enllà d'egos, la prioritat no era la 'bonicó'"

El concert arriba acompanyat de l'estrena del videoclip de Caterineta aquest dilluns 1 de març, una cançó que parla sobre la violència física contra les dones. La lletra explica que un pare mata la seva filla perquè se'n va al ball. "Son històries crues que fan referència a realitats que encara estem vivint però segur que ara no s'explicarien així", assegura la Paula. "Crec que abans no s'hi pensava tant en les lletres, el focus estava més en els ritmes", afegeix la seva companya.

Sobre aquests dos eixos, el rol de la dona i les cançons de tradició oral, el nom de l'espectacle Vega, s'inspira en el nom femení  originari de les Illes Balears, "sortir de marxa", que fa referència a compartir la vida amb els amics, divertir-se, fer música i menjar. Així, la proposta de Vega enllaça tradició i modernitat, una mena de pont entre passat i present que mescla instruments tradicionals amb música llatina, rap o electrònica. Una aporta més tradició balear, l'altra, més tradició llatina. I el punt en comú són els processos electrònics. En aquest sentit, les artistes també destaquen el treball dels altres companys de viatge: Paula Vegas als teclats i els sintetitzadors, Vic Moliner al baix i Juan Rodríguez Berbín a les percussions.

Després de mesos sense poder actuar el directe, totes dues frisen per compartir la música amb el públic, reactivar Vega i que el projecte es pugui "aposentar". El van presentar a la Fira Mediterrània però tenen ganes de saber com rebrà la gent la seva proposta. "Hem fet un exercici que va més enllà d'egos, la prioritat no era la bonicó, incomodem una mica".

Veuen amb optimisme el recorregut que esperen que tingui el disc. I tenen moltes ganes de pujar a l'escenari. Això sí, sense judicis ni pressió estètica per ser dones, si us plau.