Els Premis Vila de Gràcia reconeixeran el Centre Moral i l'exdirector de Serveis del Districte

L'ACIDH i ATRA rebran el premi pel terrat verd de la Fontana i Mujeres Migrantes el de defensa de les llibertats nacionals pel seu projecte d'aprenentatge de català

Societat

L'edifici del Centre Moral, al carrer Ros de Olano
L'edifici del Centre Moral, al carrer Ros de Olano | A.V.

La 25a edició dels Premis Vila de Gràcia, suspesos el passat mes d'abril de 2020 i reprogramats per aquest 23 de març, reconeixeran la tasca del Centre Moral i de l'exdirector de Serveis a les Persones del Districte, Josep Maria Raya, en les categories principals de premi d'honor col·lectiu i individual, com a guardons més destacats.

El jurat, que ja ha comunicat als beneficiats el seu dictamen i quan ja s'ha enregistrat un vídeo de cadascun, ha subratllat en aquests dos casos centrals els 150 anys de l'entitat, que es van celebrar a cavall dels anys 2019 i 2020, i la dedicació de 26 anys al capdavant de la maquinaria tècnica del Districte, i a la qual va posar fi per jubilació el passat gener de 2020.

Les altres set categories, com ja és tradicional en els guardons, han estat plurals i han posat èmfasi en les noves iniciatives o consolidació d'accions recents. El premi a la millor acció en defensa de la sostenibilitat i el medi ambient, per exemple, ha estat per a les entitats socials que gestionen el terrat verd a l'Espai Jove La Fontana, ACIDH i ATRA. El premi a la millor iniciativa pedagògica esportiva i d'educació ha reconegut la feina d'Àlex Vidal, del Club de lectura de gènere fantàstic i ciencia ficció.

També com dues categories amb certes similituds, el premi a la millor acció en defensa dels valors cívics ha anat a parar a  les AFA, que des de les comissions de feminisme treballen la incorporació dels valors d'igualtat i perspectiva de gènere a les escoles, i el premi a la millor iniciativa en defensa de les llibertats nacionals de Catalunya ha estat per al projecte d'aprenentatge de català de Mujeres Migrantes.

Finalment, el premi al projecte comercial serà per a l'Associació de Comerciants Coll Amunt, el premi a la millor tasca de memòria col·lectiva per a Sonsoles Santís per la Revolta de les quintes de 1870, i el llibre Contem la Revolta, i el premi a la millor actuació comunicativa a Gracienques de Ràdio Gràcia.

Un any amb dues edicions

El destarotament del calendari festiu de Gràcia amb motiu de la crisi sanitària obligarà a desplaçar de l'abril a la tardor l'edició d'enguany dels Premis Vila de Gràcia. Aquesta idea, apuntada al gener, encara ha cobrat més força, quan l'edició recuperada ara encara s'haurà de fer amb aforament reduït.

Josep Maria Raya, exdirector de Serveis a les Persones del Districte