Front d'entitats per dedicar a Maria Salvo uns jardins a Vallcarca

La comissió Memòria i Gènere de Sant Martí o l'associació Presó de Dones de les Corts, entre les principals impulsores

Política

Maria Salvo, celebrant els 100 anys a casa, al maig del 2019
Maria Salvo, celebrant els 100 anys a casa, al maig del 2019 | Família Salvo

La setmana que ve farà cinc mesos que Maria Salvo va faltar, amb els seus 100 anys d'activisme i el reconeixement i homenatge que veïns, entitats i institucions li van dedicar encara no fa un any. Però els moviments a l'entorn de la seva figura glocal -veïna de Travessera de Dalt d'impacte estatal- i del que va representar per a moltes generacions de militants no s'aturen: la comissió Memòria i Gènere, des de Sant Martí de Provençals, i l'associació Presó de Dones de les Corts, són dues de les principals entitats que s'han posat mans a la feina perquè la ponència de Nomenclàtor de Barcelona estudiï dedicar a Salvo uns jardins de Vallcarca de nova construcció.

"Salvo té els mèrits i seria un pas més per reequilibrar el nomenclàtor", diu Carles Vallejo

Aquests dies ja corre un document de proposta d'adhesió que justifica la proposta de Vallcarca com a "lloc idoni pel veïnatge de la Maria Salvo al districte de Gràcia" i que s'emmarca en el projecte de "reconeixement i admiració a les dones que van patir persecució, com a conseqüència de la gran commoció que va viure el nostre país del 1936-1939 i que van pagar un preu molt alt pel seu compromís en defensa de les llibertats i la lluita contra el feixisme". El document, coordinat per Memòria i Gènere, ja ha estat avalat per entitats com TV-Clot Sant Martí, Àmbar Prim, Dones Foment Martinenc i AIO.cat per la igualtat i la recerca.

Més enllà d'aquesta primera llista, el suport a la iniciativa dels jardins Maria Salvo -que la proposta en tot cas no determina la seva ubicació- s'ha amplificat aviat a altres associacions com la de la Presó de Dones de les Corts o l'Associació Catalana d'ExPresos Polítics del Franquisme. La mateixa Salvo era una habitual col·laboradora d'aquestes entitats, encara fins als últims anys  de la seva vida. 

El president de l'Associació Catalana d'Expresos, Carles Vallejo, ha apuntat que Salvo té "tots els mèrits" perquè li siguin dedicat uns jardins a prop d'on va viure i ha afegit que l'eventual acceptació per part de la ponència de Nomenclàtor seria un pas més per "reequilibrar" en qüestió de gènere el pla de carrers de Barcelona. Vallejo també ha indicat que el requisit dels cinc anys que ha de superar una proposta en relació als anys que faci que ha mort la persona honorada no topa amb aquesta iniciativa. "L'important és ubicar el lloc", ha conclòs.

L'Ateneu de Fabricació estrena noms de dona a les seves sales

Ángela Ruiz Robles, considerada precursora del llibre electrònic; Ada Lovelace, programadora; les Top Secret Rosie, les sis dones matemàtiques programadores del segon ordinador digital del món... Són alguns dels noms que s'han donat a les sales de l'Ateneu de Fabricació de Gràcia, al carrer Perill, dedicat a la fabricació digital i la creativitat.