El Consorci d'Educació descarta grups afegits a P3 per la baixada del padró

La previsió calcula que l'oferta a Gràcia superarà en 150 places la demanda prevista d'accés a infantil i primària i en una quinzena la que es preveu a primer d'ESO

Societat

L'escola Pau Casals, en una imatge d'aquesta setmana
L'escola Pau Casals, en una imatge d'aquesta setmana | À.G.P.

El Consorci d'Educació preveu una preinscripció plàcida i sense els equilibris d'altres anys a P3 per al curs 2021-2022, sense els augments de ràtio i sense cap grup afegit -els anomenats bolets- que altres anys s'han aplicat a escoles com Turó del Cargol, Pau Casals o Reina Violant. L'argument central d'aquesta nova situació, a banda de l'augment de l'oferta en els últims anys amb la posada en marxa de nous centres com Teixidores, és un cert decreixement del padró, que a Gràcia en tot cas s'ha mantingut quasi inalterable amb tan sols tres infants menys en nombre de població. Altres districtes com Sarrià o Sant Martí registren una reducció de 179 i 160 infants (802 menys a tota la ciutat). 

Aquest plantejament, donat a conèixer pel Consorci dijous passat en una nova reunió del Consell Escolar, es concreta en una oferta global de P3 de 1.073 places i una demanda prevista de 922. La xifra global té un matís si s'entra en les dues grans zones que el Consorci aplica al districte: els barris del nord (la Salut, el Coll, Vallcarca i els Penitents) tenen una oferta que supera en 100 places la demanda prevista, i els barris del sud (Vila i Camp d'en Grassot-Gràcia Nova) estrenyen una mica més aquesta relació amb 51 places d'oferta que demanda. 

Amb els centres en plena difusió informativa dels seus projectes a través de portes obertes -eminentment virtuals- també l'oferta d'ESO té un cert sobrant si bé la perspectiva segueix sent molt ajustada, sempre a l'espera que entrin en funcionament els projectes de l'institut Vallcarca als jardins Comas i Llaberia o de l'escola-institut Teixidores a l'emplaçament definitiu de l'Hospital Evangèlic al carrer Camèlies. Entre places de primer d'ESO i demanda estimada només hi ha 16 ofertes de més (270 vs 254). Als barris del nord la diferència entre oferta i demanda només té un sobrant de quatre places i als barris del sud, de dotze.

L'escola Pau Casals ultima la reforma del pati

El Consell Escolar també va escoltar la recta final de negociacions entre el Consorci i l'escola Pau Casals sobre el nou pati. La proposta de "girar el pati", segons va explicar la portaveu de l'AFA, es debat com a complexa i costosa i el Consorc planteja fer la "pista invisible", amb estructures mòbils i paviment de diferents colors.