Gràcia acollirà una trobada internacional d'escoles i projectes vinculats al teatre social

La iniciativa, impulsada pel Col·lectiu Brasil Catalunya, pretén reflexionar sobre la situació actual del Teatre de l'Oprimit

Cultura

La trobada tindrà lloc a l'espai cultural Local B
La trobada tindrà lloc a l'espai cultural Local B | Cedida

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Teatre, el proper dissabte 27 de març tindrà lloc a l'espai cultural Local B (Verdi, 138) la Trobada Internacional de Teatre de l'Oprimit (TO), una iniciativa impulsada pel Col·lectiu Brasil Catalunya i que també servirà d'homenatge a Augusto Boal i Paulo Freire, inspiradors i ànimes del referent mundial del que generalment s'anomena teatre social.

Hi ha una investigació en curs que situa la Vila a l'epicentre del TO a Catalunya

Aquesta trobada a Gràcia, que es fa per segona vegada, comptarà amb la participació d'actrius i actors, educadores i educadors, de diverses nacionalitats, i projectes socioculturals diversos que actuen sobre la base del Teatre de l'Oprimit. L'objectiu, segons explica Flávio Carvalho, coordinador de l'entitat organitzadora, és fer una reflexió sobre l’actualitat del TO a Catalunya i al món, "aprofitant per crear sinergies entre tots els grups, entitats i persones que s'hi dediquen". "Aquest és el principal debat polític, necessitem cooperar en comptes de competir per tal de tirar endavant els projectes en un moment de crisi com el que estem vivim", afegeix.

Aquest any es celebra el centenari del naixement de Paulo Freire, considerat per la UNESCO com un dels millors pedagogs del segle XX. Segons apunta Carvalho, amb ell i el seu llibre més exitós, Pedagogia de l’Oprimit, va començar tot. Augusto Boal, dramaturg  brasiler, inspirat en la pedagogia de Freire va crear un mètode, el Teatre de l’Oprimit. A més, a Pernambuco es va crear el Teatre Vivencial, que ara també es practica a Barcelona. I a tot arreu el TO es va estenent "assumint colors i expressions diverses". Precisament hi ha una investigació en curs i un projecte presentat a l'Ajuntament de Barcelona de part del Col·lectiu Brasil Catalunya -entitat instal·lada a la ciutat fa 15 anys-, que fa una afirmació contundent:  Catalunya és avui el país del món, després del Brasil, on hi ha més “densitat poblacional” de teatreres i teatrers de l'Oprimit. "L’epicentre d’aquest fenomen estaria justament a la Vila de Gràcia", assegura Carvalho.

Totes les activitats  de la trobada seran gratuïtes i es faran de forma virtual i presencial, seguint la normativa sanitària del moment.

Homenatge a Perucho a la Violeta

Joan Perucho centrarà la celebració a Gràcia del Dia Mundial del Teatre el proper 26 de març amb dues obres seves: l'espectacle de titelles 'Botànica oculta' a càrrec d'Arnau Colom, i 'Les històries naturals' amb Carles Belda. La lectura del manifest anirà a càrrec d'Enric Sunyol i Teresa Vergés; l'acte també es podrà seguir per streaming.