Gràcia expropiarà 12 àmbits per obtenir verd, vial i pisos en 6 i 12 anys

L'actual garatge i antic Teatre Principal serà un interior d'illa i s'imposen com a tendència els vials oberts a planta baixa

Societat

L'edifici de la Telefónica al carrer Gran es protegirà pel seu Art Decó
L'edifici de la Telefónica al carrer Gran es protegirà pel seu Art Decó | À.G.P.

El canvi del Pla General Metropolità en l'àmbit de Gràcia, en fase d'aprovació inicial i exposició pública fins al 19 de maig [vegeu aquest enllaç] no només és notícia per l'augment de finques protegides i en alguns casos desafectades urbanísticament sinó també per les afectacions que es mantenen i que l'Ajuntament preveu executar en dues fases a partir d'ara: en els propers sis anys i en els propers dotze anys. Les actuacions d'impacte, moltes de les quals sobradament conegudes però mig oblidades en el temps, activaran una dotzena de plans d'expropiació i faran emergir interiors d'illa, carrers que quedaven fins ara tallats i noves promocions d'habitatge protegit.

L'edifici de la Telefónica entra al catàleg de Patrimoni com a mostra d'Art Decó

Teatre Principal i Illa Carolines. Sense haver de modificar ni canviar de lloc qualificacions, com passava en la nova Illa Carolines, entre el carrer Gran i Riera de Cassoles, l'illa interior del Teatre i actual Garatge Principal ja era una previsió que ara es consolida com estava prevista. Ara hi ha quatre unitats afectades, totes locals, i 3.443 metres quadrats. A l'Illa Carolines, amb vuit afectacions, s'hi afegeix un vial d'entrada per a vianants des del carrer Gran 217, la finca de la llibreria Ona. Els dos interiors d'illa tenen data límit 2027.

Jardins del Santuari de Sant Josep de la Muntanya. Encallada l'execució de l'afectació des de l'any 2000, quan les monges van arribar a manifestar-se a plaça de la Vila, el vial que atravessa els jardins no està en la llista immediata de sis i dotze anys però sí que s'esmenta per "fer un eix cívic ambiental, aprofitant petits vials existents del santuari de manera que no travessin la part central dels jardins existents catalogats".  

Plaça del Raspall-Llibertat. Calendaritzada en un termini de 12 anys, l'anomenada connexió cívica de la plaça del Raspall pel carrer Tagamanent i la plaça Gato Pérez fins al carrer Llibertat afecta dos habitatges i quatre locals. Fonts veïnals han apuntat a L'Independent que una promotora immobiliària ha venut en les últimes setmanes per 450.000 euros l'edifici del número 35 de Llibertat admetent el baix preu per l'afectació existent. Al barri el nou PGM també manté amb data límit 2033 un jardí de nova creació a Milà i Fontanals entre els carrers Banyoles i Igualada.

Nou pas en planta baixa que connecti Frigola i Cardener. Clàssica obertura pendent quan la Travessera de Dalt pretenia tenir vials secundaris de desconcentració de trànsit, ara el nou pla preveu executar l'afectació per obrir un pas per a vianants en planta baixa, com s'ha apuntat en el pla Astúries-carrer de l'Àngel per salvar almenys la part superior de Can Vallmitjana. L'actuació té data límit 2027.

Habitatge protegit a Maignon amb avinguda Vallcarca. L'estret solar que arrenca Maignon des de l'avinguda Vallcarca, davant de l'escola bressol, s'ha requalificat com a habitatge protegit i s'expropiarà amb data límit 2027. Es calcula obtenir 4.145 metres quadrats.

Edifici Telefónica. Com a "element emergent", no protegit i que el pla proposa protegir, s'inclou l'edifici de la Telefónica del carrer Gran 139-151, davant de l'estació Fontana, com a mostra d'Art Decó.

El pàrquing Principal, antic Teatre Principal, serà un interior d'illa
Plànol dels dotze àmbits d'actuació