Casa Clapés, la casa Gaudí del carrer Escorial, posa a la venda la meitat inferior per 1,8 milions

La finca, una peça modernista projectada per l'arquitecte per al seu amic pintor amb pocs elements cridaners, data de 1900 i va formar part de l'escola Pau Casals

Societat

La Casa Clapés, a Escorial, entre Argentona i Martí, amb les característiques finestres
La Casa Clapés, a Escorial, entre Argentona i Martí, amb les característiques finestres | A.B.

Històrica propietat modernista a Gràcia. Amb aquesta contundència i un preu només assumible per poques butxaques, 1,8 milions d'euros, aquests dies un portal immobiliari ha posat a la venda la Casa Clapés, la casa d'Antoni Gaudí que "sent-ho, no ho semblava", que va dir Bassegoda fa anys. Fonts veïnals han precisat que l'anunci hauria d'especificar que a la venda només hi ha la meitat inferior, dues plantes, de 586 metres quadrats totals. 

La Casa Clapés, al número 125 del carrer Escorial, té com a element més destacat els finestrals arrodonits i a diferents nivells, però tant a dins com a fora no destaca per cap element més que evidenciï la seva autoria. Gaudí va projectar-la per al seu amic pintor i col·laborador Aleix Clapés amb plànols signats l'any 1899, quan encara el carrer Argentona (que fa cantonada) encara es deia Vista Alegre. 

Clapés, autor de pintures murals del Palau Güell i de tapissos de la Pedrera, hi va viure afegint-hi un estudi amb uns merlets pseudomedievals que van desaparèixer quan la finca va reconvertir-se en escola.  Clapés va morir el 1920 i les seves exèquies es van celebrar a Sant Joan de la Virreina, lloc on Gaudí hi anava cada dia. Fins al 1999 Casa Clapés va ser centre vinculat a l'actual escola Pau Casals. 

La venda de Casa Clapés ha anat de boca a orella al barri, ja adolorit per l'enderroc de la Torreta d'Escorial (número 158) l'any passat i la construcció imminent de cinc pisos de luxe (vegeu requadre). A la sessió de retorn del canvi del Pla General, un veí, Carlos Flores, va preguntar per "les finques de Patrimoni que estan en perill", preguntant per Casa Clapés i subratllant que també estan a la venda les finques colindants a la Torreta d'Escorial (número 156). 

Fonts veïnals han assegurat que Casa Clapés en cap cas anirà a terra pel fet que l'altra meitat de la propietat que viu a la finca no té cap previsió de vendre ni de deixar la casa.  En qualsevol cas, la casa no està catalogada i el terreny està qualificat d'equipament, tant en el Pla General vigent com en els canvis proposats.

"Cinco pisos de lujo a partir de 445.000 €"

La finca on fins al 2019 hi va haver el restaurant La Torreta d'Escorial és un solar amb cartell anunciador del que hi vindrà. Però els preus s'enfilen en funció de la ubicació i als portals immobiliaris en demanen fins als 579.000 euros, que en el cas del dúplex de la planta baixa picarà fins als 754.000 euros. L'obra es farà aquest juny per acabar-la a finals de 2022.