L'Ajuntament accepta 58 idees dels pressupostos participatius, retallats ara fins als 2,4 milions

Aquest dilluns arrenca la tria fins a l'abril dels 20 projectes de Gràcia que es votaran al juny

Política

La font de la placeta de Sant Miquel, amb l'institut Vila de Gràcia al fons
La font de la placeta de Sant Miquel, amb l'institut Vila de Gràcia al fons | À.G.P.

Gràcia va ser pionera ara fa dos anys, conjuntament amb l'Eixample, en la prova pilot per adjudicar uns simbòlics 150.000 euros del pressupost municipal a idees i projectes sorgits de la ciutadania, i la iniciativa va tenir continuïtat i va esclatar el febrer de 2020 amb una dotació de 75 milions per fer el mateix exercici ara per a tota la ciutat. L'Ajuntament ha reprès ara el procés, amb la tria i acceptació a Gràcia de 58 de 153 propostes (un 37,9% d'acceptacions), encara que la crisi sanitària ha obligat a posar sordina als milions i de 75 (sis dels quals pertocaven a la Vila) s'ha passat a 30 (amb 2,4 per als cinc barris graciencs). 

A partir d'aquest dilluns i fins al 5 d'abril, es farà la priorització d'aquestes 58 propostes locals fins que només en quedin 20, que seran les que es votaran al mes de juny, després encara d'un període d'aterratge a través dels tècnics municipals que es farà durant el mes d'abril. 

No hi ha res tancat per determinar quins són aquests 20 projectes locals que es votaran, però una primera pista és el nombre d'adhesions que han rebut: la millora de la placeta Sant Miquel, el tram de carril bici que falta de l'avinguda Vallcarca i la transformació de l'àrea de jocs de la plaça John Lennon són tres exemples del sentir de la ciutadania en els petits canvis que sovint no estan en els grans titulars dels mitjans. 

No obstant això, entre els 20 elegits finals també comptarà el pressupost que tingui assignat cadascú, perquè hi ha un llindar màxim per projecte que pot determinar la quantitat d'iniciatives aprovades, encara que l'objectiu administratiu és que almenys n'hi hagi més d'un. En el cas de Gràcia, el llindar és d'1,2 milions d'euros, la meitat del pressupost total. 

La votació al juny es farà de manera digital amb una doble verificació: el padró municipal i el telèfon mòbil del participant, i el nombre mínim de projectes avotar seran dos. També en la selecció final, per una raó d'equilibri territorial dins del mateix districtes, s'elegirà finalment el projecte amb més suports en més nombre de barris. A Gràcia, en aquest cas, es triarà el projecte que hagi estat recolzat en un mínim de quatre barris.

Nou calendari dels consells de barri

Dijous que ve arrenca una nova sèrie de consells de barri amb Vila de Gràcia (18.30h). Els següents seran la Salut (21 d'abril), Camp d'en Grassot (12 de maig), Vallcarca (16 de juny) i el Coll (29 de juny); aquests quatre últims seran a les 18 hores.