La darrera investigació sobre el Park Güell inspira un nou itinerari del MUHBA

El museu suspèn les activitats presencials i decidirà a finals de mes si reprèn el programa cultural del parc

Cultura

Visitants a la zona monumental del Park Güell al febrer
Visitants a la zona monumental del Park Güell al febrer | À.G.P.

Tot i tenir previstes i anunciades les activitats de l’agenda cultural al Park Güell des de febrer fins al juny, el Museu d’Història de Barcelona ha suspès els itineraris i els actes, de moment, fins a finals de mes, quan prenguin una decisió segons la situació sanitària. La represa de l’activitat, que té la Casa del Guarda com un dels elements museístics centrals, es va produir a l’estiu però ha estat del tot irregular pel que fa a les propostes presencials. A l’espera, doncs, d’engegar les activitats previstes, el cartell cultural entorn el Park Güell incorpora diferents novetats, com ara un nou itinerari basat en el llibre El Park Güell i els seus orígens, 1894-1926, editat pel Muhba i presentat a finals del 2019, amb continguts inèdits i una nova mirada sobre la figura de Gaudí. 

Segons informen des del museu, a l’estiu, a més d’itineraris i visites, hi ha programades sessions de cinema i concerts. I a la tardor, coincidint amb Barcelona com a capital mundial de l’alimentació, es farà un vermut amb tastet dels plats típics de la Barcelona de començament del segle XX. 

Pel que fa als itineraris al Park Güell, amb els quals el museu insisteix en els orígens del parc i el context històric, la nova ruta recull les aportacions de la recerca feta per Mireia Freixa i Mar Leniz. Sota el nom Gaudí al Park Güell, arquitecte, urbanista i paisatgista, el nou itinerari -previst per al 29 de maig- ressegueix la trajectòria de Gaudí i Güell per explicar aquest projecte “com l'obra conjunta d'un mecenes i un arquitecte, i situa el projecte dins la trajectòria d'un Gaudí que expandirà el seu paper d'arquitecte compromès amb les arts i el diàleg amb la natura, per esdevenir urbanista i paisatgista”. 

Ruta dins i fora

Les propostes del MUHBA inclouen Barcelona 1902, urbanitzar la muntanya pelada, on s’explica el procés de construcció del parc en una ruta que envolta el recinte monumental (11/04); i Gràcia 1900. L'aparador burgès d'un barri obrer, que arrenca a la porta del Carmel i recorre els carrers de l’antiga Vila de Gràcia (9/05).