Només una de cada deu persones ha rebut la primera dosi de vacuna a les cinc àrees de salut de Gràcia

Districte i CatSalut reactiven els punts d'atenció ja utilitzats per a la campanya de la grip i de les proves PCR a Sant Josep de la Muntanya, Pere Virgili, Sedeta i altell de l'Abaceria

Societat

El centre assistencial situat al número 8 del carrer Venus
El centre assistencial situat al número 8 del carrer Venus | À.G.P.

El Consell de Salut de Gràcia es va fer a la idea dimarts passat de la realitat de la manca de vacunes amb dades concretes de les cinc àrees bàsiques en què es divideix el districte i les xifres són ara per ara demolidores: només una de cada deu persones major de 15 anys ha rebut la primera dosi de  vacuna i el sistema avança molt lentament partint de les franges d'edat més altes que s'allotgen en residències. 

L'informe presentat pel CatSalut en el consell local diu que la cobertura de la primera dosi a l'àrea bàsica de Pare Claret és del 10,4%, a la de Vila de Gràcia-Cibeles és del 10%, a les dues de Larrard un 11,5% i un 8,2% 8,2 %, i a la de Vallcarca un 11%. Aquests percentatges encara són menors si és té en compte la vacunació completa antiCovid: les àrees de Pare Claret, Vila de Gràcia-Cibeles i una de Larrard es queden en un 4%, l'àrea de Vallcarca registra un 5,4% i la segona de Larrard arriba al 6,1%. 

Menys dolentes són les xifres per incidència acumulada de casos per 100.000 habitants. Si bé és cert que l'última setmana hi ha hagut un repunt de casos, la setmana del 8 al 14 de març a Gràcia es va tocar fons amb 44 casos per cada 100.000 habitants. Aquestes últimes dades comporten, en els cinc barris del districte, un total de 2.146 casos acumulats a Vila de Gràcia, 2.187 a Camp d'en Grassot, 2.621 a la Salut, 2.572 a Vallcarca i 2.196 al Coll. En els últims quinze dies, entre el 8 i el 21 de març, els casos acumulats són 85 a Vila, 126 a Grassot, 155 a la Salut, 171 a Vallcarca i 183 al Coll. La mitjana de Barcelona en aquesta última quinzena se situa e n els 176 casos acumulats. 

El Consell de Salut, no obstant, va constatar en la majoria de les intervencions el perill de la quarta onada de la crisi sanitària i, en aquest sentit, Districte i CatSalut reforçaran el centre assistencial del carrer Venus, afegit als CAP des de l'esclat del coronavirus, amb la posada en marxa de nou dels centres provisionals que es van activar majoritàriament per a la campanya de la grip i de les proves PCR a Sant Josep de la Muntanya, Pere Virgili, la Sedeta i l'altell de l'Abaceria. La sessió es va completar amb l'anunci que a finals de mes es posarà en marxa la nova taula de Salut Mental.

Professionals coberts i cap planta Covid a l'Esperança

Amb les UCI encara estressades, la dinàmica de vacunació entre els professionals sanitaris no registra queixes per part dels sindicats ("Estem vacunats un 80% o més", asseguren) i s'han tancat els últims episodis de reobertura de les plantes d'emergència per a casos Covid que va fer necessari recuperar la planta sisena a finals de gener.