El Districte obrirà aquest mandat el refugi de Revolució a visites amb cita prèvia

La proposta d'adequació descarta una entrada com Diamant però inclou senyalització exterior i una forta reparació interna

Societat

El refugi antiaeri de la plaça Revolució
El refugi antiaeri de la plaça Revolució | Josep M. Contel

Fins fa quatre dies, literalment un parell d'anys, a Gràcia (i a Barcelona) només hi havia un refugi visitable de manera indiscriminada a gairebé totes les hores del dia i només subjecta a les ganes de qualsevol veí que s'acostés al pàrquing de la plaça Revolució i li demanés les claus al vigilant: el refugi de la plaça Revolució, el 0267, numerat així en el llistat del 16 de juliol de 1938. 

Aquesta dinàmica ha començat a posar-se en ordre, no només perquè el Districte ha assumit la coordinació de les visites (té les claus ja en exclusiva) sinó per l'arrencada del projecte de dignificació, senyalització i obertura de l'espai almenys a visites amb cita prèvia i jornades de portes obertes en el marc del Pla de Refugis inclòs en el Pla d'Actuació del Districte 2020-2023. 

Hi ha molta feina a fer encara, segons apunten tècnics i dirigents polítics del Districte. El punt de partida ha estat l'estudi previ demanat al Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament -el mateix departament que ara ha llançat el nou web que detalla tots els refugis de la ciutat; a Gràcia el número s'ha fixat ara en 97. 

No només hi falta llum a bona part de la galeria a la qual s'hi accedeix baixant al quart soterrani del pàrquing i atravessant una porta de barrots de ferro. L'estudi ha detectat humitats i esquerdes que s'han de reparar tant sí com no, i altres destrosses incompatibles amb una obertura al públic. "Molt malmès", admeten. 

Sigui com vulgui, la voluntat tècnica i política hi és amb una data límit, aquest mandat, i la Taula de Memòria serà l'espai de participació en què es donarà a conèixer la proposta en detall en la pròxima sessió aquesta primavera. L'anomenada dignificació del refugi de Revolució, en tot cas, descarta un impacte urbanístic com els badalots d'accés del refugi de la plaça del Diamant però inclourà senyalització exterior.