Photogenic, el festival de fotografia emergent nascut a la Vila, s'acomiada

Després de 5 edicions i "un any difícil", els organitzadors posen fi a una proposta que unia fotografia i petit comerç

Cultura

Fotografia de Bàrbara Balcells, participant a l'edició del Photogenic de 2018
Fotografia de Bàrbara Balcells, participant a l'edició del Photogenic de 2018 | Cedida

Sense donar gaires detalls i amb paraules d'agraïment a col·laboradors i entitats, el Photonegic Festival, una proposta nascuda a Gràcia el 2016 per promocionar la fotografia emergent en aliança amb el comerç, ha dit adéu després de cinc edicions. La direcció del festival no ha volgut fer més declaracions més enllà del comunicat, on confessen que ha estat un any "difícil" per a ells, "un any de complicacions però també d'esperances i il·lusions que han anat mantenint la proposta viva gràcies al suport incondicional de diferents entitats i col·laboradors" .  

El passat 19 de març tot just es complia un any del tancament de la la cinquena edició del Photogenic Festival i començava l'any de la pandèmia. En aquesta edició l’Associació Sobreàtic ja havia decidit reduir el nombre d’exposicions; de les 40 d’anys anteriors es passava a una vintena per tal de focalitzar esforços i potenciar els fotògrafs participants, a més de donar més veu als seus projectes i potenciar l’afluència de públic.  

Enguany, malgrat els esforços dels impulsors d'un projecte que va néixer "a una terrassa de Gràcia durant una reunió amb amics", hi posen fi no sense oblidar les fites assolides durant els darrers anys. L'objectiu del Photogenic ha estat, des dels seus inicis, apropar la fotografia a peu de carrer "allunyant-nos dels mètodes convencionals i aportant un valor afegit al món de la cultura a Barcelona". En aquest sentit, el festival va apostar sempre pel petit comerç, traçant rutes expositives que després es van estendre al Born. En total, s'hi han sumat més d'una seixantena de comerços i més de 100 exposicions i artistes. A banda, el festival ha programat conferències, tallers amb especialistes i visites guiades.

Ampliant fronteres

Tot i arrencar a Gràcia, el festival va anar ampliant fronteres més enllà de la Vila. Els dos darrers anys va concentrar les activitats en una única jornada a l'Antiga Fàbrica Damm. Pel que fa als comerços graciencs, l'any passat s'hi van sumar deu, entre ells La Memòria, la Pelu de Verdi o Mina Mina.

Fotografia de Frederic Lista, participant a l'edició del Photogenic de 2018