L'Institut Vallcarca es licitarà passat l'estiu i l'obra s'endarrereix amb la incògnita del curs 23-24

L'escola Pau Casals pressiona per "girar el pati" i Sadako tira enrere una petició de mòduls provisionals

Societat

Una de les imatges de SUMO Arquitectes que va guanyar el concurs de l'institut Vallcarca
Una de les imatges de SUMO Arquitectes que va guanyar el concurs de l'institut Vallcarca | Cedida

La inquietud de la Coordinadora d'AFA sobre el calendari de construcció de l'Institut Vallcarca, perquè a la tardor es va assegurar l'inici d'obres per aquest juny i ja comença l'abril sense licitació, ja té base científica: el departament d'Educació ha explicat a L'Independent que encara s'està enllestint el projecte executiu i que aquest es finalitzarà el juliol. "Un cop aprovat, caldrà fer el traspàs del projecte a Infraestructures.cat", han explicat fonts del departament. L'empresa pública licitarà aleshores l'execució i fixarà l'inici dels treballs. Aquest nou calendari, que va arrencar l'abril de 2019 amb el pressupost aprovat i va continuar el juliol de 2020 amb el concurs arquitectònic que va guanyar SUMO, preveia 18 mesos d'obres i establia una previsió d'inici lectiu per al curs 2023-24. 

La reivindicació de l'Institut Vallcarca, en tot cas, ve de més enrere: el tancament de l'IES Bosch i Gimpera el 2014, després d'estar amenaçat de tancament des del 2007, va rellançar la reivindicació de l'Institut Vallcarca, però el 2016 una sentència del Suprem a favor dels veïns que no volien el centre al carrer Anna Piferrer va obligar a tornar a començar amb l'edifici ubicat als jardins Comas i Llaberia Ara el plantejament passa per una aliança amb l'escola Poveda perquè l'alumnat tingui continuïtat a partir del curs 2023-24, però l'endarreriment del calendari aixeca dubtes. 

Canvis interns a les escoles. El nou endarreriment ha coincidit en un inici d'any mogut a nivell d'infraestructures en dos altres centres de Gràcia: l'escola Pau Casals i l'escola Sadako. En el primer cas, el centre de primària ha vist l'oportunitat d'executar el projecte de nou pati, aprovat el 2016. Però la seva idea de "girar el pati" per reorganitzar-lo i que sigui "una extensió de l'aula" ha topat amb la visió costosa que interpreta el Consorci, que oferia una reforma menor per aquest estiu 2021. Com a alternativa, l'escola ha impulsat aquesta setmana la recollida de suports perque els pressupostos participatius del districte prioritzin la inversió prevista. "Volem guanyar el Decidim", ha apuntat Olga Saro, una de les responsables del projecte. 

D'altra banda, l'escola Sadako també ha hagut de negociar sense èxit amb el Consorci i el Districte la petició d'instal·lar mòduls per fer les classes amb millors garanties sanitàries. L'octubre de 2020 el centre va demanar al Districte, després de converses que van incloure el Consorci, un mòdul prefabricat de 50 metres quadrats per col·locar en un dels espais exteriors de l’escola. La necessitat de presentar un projecte tècnic per iniciar el tràmit de llicència d’obres va tirar enrere la iniciativa i Sadako ha optat per reconvertir una sala interior. 

Pla de cales per al parc Anna Piferrer de l'avinguda Vallcarca

Quan es compleixen dos anys del tancament de l'avantprojecte del nou parc dissenyat pels veïns, on havia d'anar en principi l'institut Vallcarca, la gaseta municipal ha publicat aquesta setmana l'aprovació del pla de cales del nou espai, que s'utilitzarà per aportar dades al redactor del projecte. 

El pati de l'escola Pau Casals, vist des del carrer Legalitat