El festival Mutis torna enfortit amb nous espais i més propostes de nova creació

Interromput per la pandèmia la passada edició, el cartell d'enguany consolida Lluïsos Teatre i suma Fabra i Coats

Cultura

L'equip de Mutis amb alguns dels col·laboradors, dimecres a Lluïsos
L'equip de Mutis amb alguns dels col·laboradors, dimecres a Lluïsos | Cedida

El festival de teatre Mutis, que va néixer el 2010 a l'àmbit universitari, celebra des d'aquest dijous i fins al 18 d'abril la dotzena edició enfortit, tant pel que fa a propostes com a espais, després d'haver interruput el cartell l'any passat a causa de la pandèmia. Amb el recolzament de Lluïsos Teatre, on s'ha celebrat la presentació aquest dimecres, el festival de teatre emergent i nova creació proposa gairebé 60 peces (vint més que l'anyt passat), en una aposta per acollir "les veus creatives del futur", segons ha explicat una de les resposanbles del Mutis, Alba Saura. "La gent tenia molta necessitat d'escriure i crear durant el confinament, i això ho hem notat per la quantitat i la qualitat de propostes que ens van per participar al festival", afegeix. 

El cartell d'enguany, que incorpora per primera vegada fins a vuit espectacles de dansa, inclou diferents llenguatges escènics, com ara la performance, lectures dramatitzades, tallers, microteatre o escriptura en viu. El festival es presenta, a més, com un concurs per premiar la qualitat dels treballs, a través de diferents seccions. A més de les habituals de Teatre emergent, Universitari, Performance, Text Dramàtic, Escena Jove i Microteatre, aquest any obre la secció de Dansa, totes amb  un jurat específic per a cada una de les categories. 

Pel que fa als espais, el festival manté l'increment que ja va suposar l'edició de 2020 i, a més, suma la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, que acollirà quatre dies de representacions entre el 15 i el 18 d'abril amb un total de vuit propostes. Els responsables del festival també han destacat el suport de Lluïsos Teatre, que rep enguany tres propostes el darrer cap de setmana de la trobada. L'Espai Jove la Fontana, un altre clàssic del Mutis, acollirà el 9 d'abril Performances cap a la sostenibilitat (Facultat de Belles Arts de la UB). 

La dramaturgia femenina està especialment representada a Mutis, amb obres com ara L'última trinxera de Guillermina Massana (Parc Sandaru), el cabaret de Las Marías (Maria La Culpa, Sala Melmac), Intocables de Marina Font (La Cadena, Fabra i Coats) o Les traces del silenci d'Esther Lázaro (Therkas Teatre, Lluïsos). 

No tots els espectacles que es van suspendre l'any passat s'han pogut recuperar, ja sigui per les restriccions actuals o per la impossibilitat d'alguns grups d'assajar. De tota manera, la direcció del festival ha destacat el treball de les companyies, el suport dels espais públics i privats i també la resposta dels espectadors.

Performances a la Fontana

El Mutis tindrà a Gràcia dues seus: l'espai Jove la Fontana i Lluïsos Teatre. Obrirà el cartell el primer aquest divendres amb una doble sessió, Performance cap a la sostenibilitat i Green Rooms. A Lluïsos es podrà veure Les traces del silenci (16/04), Allà sota les arrels (17/04) i Parafernàlia S.A. (18/04).