Eloi Badia: "La Covid farà saltar l'estrena de Pi i Margall i Abaceria al proper mandat"

Entrevista al regidor de Gràcia: "Sempre li faltarà una reunió més a algú que no ha aconseguit convèncer el regidor", respon a les crítiques de les entitats que li demanen la dimissió

Política

Eloi Badia, regidor de Gràcia, després de l'entrevista
Eloi Badia, regidor de Gràcia, després de l'entrevista | A.B.

El regidor de Gràcia, Eloi Ba­dia (Barcelona, 1983), està arribant a l'equador del se­gon mandat local visibilitzant-se com un dels dirigents de l'Ajuntament més assenya­lats per les crítiques al govern. En aquesta entrevista, Badia s'explica.

A què atribueixes que 19 entitats de la ciutat, sobretot de Gràcia, t'hagin demanat la dimissió?
Gestionar una ciutat vol dir gestionar conflictes d'interessos i buscar consensos, i quan no hi ha consens cal buscar les majories. Sempre hi haurà gent en desacord amb decisions que s'han pres, però tots aquests conflictes provenen d'acords plenaris.

"A la piscina de la Creueta no hi va haver negligència, però l'obra no es va entregar bé"

Pisos de carretera Sant Cugat, INS Vallcarca, Protegim L'Illa... Són projectes decidits i tancats?
No em sento en contra dels veïns en la incineradora o en les funeraries però no tinc les eines. A Encarnació o a Rambla de Prat queden marges per introduir millores, a l'Eix Verd de Vallcarca li queda treball a fer i a carretera de Sant Cugat és cert que pot haver-hi la percepció de pèrdua d'espai verd. No és dolent anticipar-se a la transformació que suposarà la Ronda, però hagués estat millor per a la percepció dels veïns fer Ronda i aquests pisos a la vegada.

T'has reunit poc amb els veïns?
No. Justament aquests són els projectes que més hores li he dedicat. M'hagués agradat dedicar hores a més projectes. Sempre li faltarà una reunió més a algú si no ha convençut el regidor.

Ja no ets un polític novell i venies d'un àmbit social que feia reivindicacions perquè es complissin de manera immediata. Com vius la lentitud de l'administració?
La sensació de lentitud la tens, però en el meu cas puc accedir a informació que m'explica aquesta lentitud. I molts cops té a veure amb un procés garantista amb diners públics, i aquesta cultura no la tenim assumida. Ara, al debat veïnal també li va bé aquesta pausa, perquè introdueix canvis.

Tornem a estar davant d'un mandat de planificació i poca execució, i més amb la crisi sanitària.
Hi ha dos projectes molt potents que per la Covid haguéssim pogut estrenar i saltaran de mandat per pocs mesos: Pi i Margall i Abaceria. Es va haver de parar màquines i hem hagut de refer pressupostos. Hi ha altres actuacions més disseminades que veurem: Poble Romaní, Can Carol, Ateneu de Fabricació. I hem dibuixat coses de futur: plànols de la superilla de Grassot o el gran canvi del PGM.

Us hem escoltat repetir que no hi ha diners. La realitat ha superat l'ambició del 2015 de BComú?
No tinc aquesta sensació, a l'inrevés: no parem de pensar projectes i és una manera de ser i de fer alternatives. Segueixo visualitzant la plataforma logística a l'Abaceria o executant el pla de motos...

Al pla d'usos o també en la tercera planta soterrània d'Abaceria ha guanyat el plantejament del PSC.
No. El pla d'usos a Travessera de Dalt va ser una exigència d'ERC. Nosaltres a l'aprovació definitiva no portàvem aquesta restricció. Quan el PSC posa sobre la taula l'opció de la planta per a entitats, no sento que s'hagi desvirtuat.

T'esperaves una ERC més reticent al pacte, tenint en compte com va perdre l'alcaldia a l'últim minut?
Poso en valor que ens estem entenent, i ERC està deixant empremta. També hi ha hagut un canvi en el lideratge, d'Alfred Bosch a Ernest Maragall, i això ha permès desencallar moltes coses.

Editorialment aquest setmanari ha qualificat de nyap la gestió que es va fer de les obres de la piscina de la Creueta del Coll, amb un centenar de ferits. Per què es va decidir obrir aquell 15 de juliol?
Perquè el constructor ens va donar garanties que la piscina estava ben feta i que no ocasionaria danys. Quan vam detectar els danys, es van fer les obres exprés per atenuar-los. Cert és que allò no és una piscina estàndard, però no podem tenir infants amb ferides.

Va faltar un punt de supervisió per part de la gerència de BCASA?
L'obra es va lliurar certificada i teòricament complia. No va haver-hi un procediment negligent per part del contractista, però l'obra no es va entregar de forma correcta.

Més problemes: som a abril i el Rebost Solidari no ha rebut els ajuts del 2020 pactats quan ha multiplicat per deu la dinàmica en un any per l'emergència social.
El Districte ha fet el que tocava i el problema ha vingut de la gestió de ciutat: una part de subvencions no es van gestionar bé i això ha generat forats a entitats. Solucionar això són sis mesos i en les vies d'urgència hi ha mecanismes farragosos per aplicar fórmules creatives. És clar que no ho vam fer bé.

Encara està encallada la negociació a Vallcarca entre moviments socials i NyN sobre la qual va mediar el Districte a finals de 2018?
Sí. NyN es va comprometre a fer la primera promoció de lloguer assequible i els moviments socials volíem saber quantes en total. El segon desacord era el preu. Ara Catalunya té una regulació de preus i hem parlat amb les dues parts perquè es desencalli això.

En habitatge és lògic preguntar-se si les remuntes o els baixos per a pisos és l'alternativa a les promocions que tant costa fer emergir.
Gràcia forma part de les trames més difícils de la ciutat. Anem traient més punta al llapis amb aquestes fórmules perquè en tempteig i retracta tindrem oportunitats finites, i per això ho toquem tot. No passarà tot el que diem, segur, però el repte és tan gran i no hi arribarem, que no rebutgem opcions.

Et veurem en el proper mandat?
Nosaltres ens vam presentar per dos mandats més un si hi havia una ratificació de la militància. Em posaré al servei d'aquesta opció més un.

Vegeu els vídeos de l'entrevista en aquest enllaç