L'Ajuntament fa retocs al segell monàrquic del Cinc d'Oros i sosté que només és manteniment

Operaris de Patrimoni han treballat aquests dies un motlle de l'escut en guix "per si es malmetés l'original"

Societat

Operaris municipals, treballant sobre l'escut monàrquic del Cinc d'Oros
Operaris municipals, treballant sobre l'escut monàrquic del Cinc d'Oros | À.G.P.

Trenta anys després de l'aprovació exprés del nom de la plaça Joan Carles I a l'encreuament del passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal, porta d'entrada principal a Gràcia, l'únic vestigi de la monarquia a l'entorn de l'obelisc noucentista és el segell monàrquic que hi ha a la peanya que fins al 30 de gener de 2011 encara sostenia el monument franquista de la Victòria. La plaça oficialment es diu plaça del Cinc d'Oros des de l'any 2017 i un faristol en fa l'explicació històrica davant del Palau Robert. El monument a la Victòria cria pols als magatzems municipals i només ha sortit al carrer per la polèmica exposició de reinterpretació del franquisme que es va fer al Born el 2016 i que va acabar amb el cavall de Franco per terra i pintat.

Les lletres de les Dones del 36 tornen a la seva plaça i la mitgera de la miliciana es poda

Però aquesta setmana a l'obelisc hi ha hagut moviments que sempre aixequen tota mena de suspicàcies, sobretot quan arriba el mes d'abril de commemoració de la República, i el govern de BComú (ara amb el PSC) organitza als districtes tota mena d'actes per celebrar la Primavera Republicana. El segell monàrquic s'ha sotmès a treballs de "manteniment", segons expliquen fonts municipals a partir d'explicacions de Patrimoni, i ha quedat tapat i envoltat de tanques. Operaris municipals han explicat a aquest setmanari que aquests dies han treballat un motlle en guix de l'escut reial -d'una mida aproximada de 60 x 80 cm- "per si es malmetés l'original".

Sí que en el marc de la Primavera Republicana, la plaça de les Dones del 36 ja ha recuperat les lletres monumentals que abans lluïen a les reixes que encerclaven la plaça i que es van retirar el 2017. També a la plaça els operaris han treballat aquesta Setmana Santa en la poda de la mitgera de la miliciana Marina Ginestà i dimecres que ve a la tarda s'hi celebrarà un acte de commemoració dels 90 anys de la Primera República amb paraules institucionals. una xerrada del Grup d'Estudis del Coll i actuacions musicals i de dansa.

Les lletres de la plaça de les Dones, ara en un racó de l'espai