Food Coop i Ajuntament negocien la gestió de la part de l'Abaceria per a cooperatives de productors

"Ens interessaria l'oportunitat del nou espai al mercat, però és un projecte a tres anys vista", apunten des de l'entitat, que enguany obrirà el primer espai a l'Eixample

Societat

L'estructura de l'Abaceria, en una imatge recent
L'estructura de l'Abaceria, en una imatge recent | À.G.P.

La iniciativa Food Coop BCN, tres anys després de presentar la seva proposta de supermercat cooperatiu i participatiu inspirat en models existents a Brooklyn i París però també a Reus i a Terrassa, està avançant en la negociació amb l'Ajuntament per assumir la gestió dels 350 metres quadrats que s'han reservat a la planta principal de la nova Abaceria per a cooperatives de productors. Aquest va ser un dels elements reivindicats per les plataformes veïnals com Gràcia On Vas per donar sortida a  l'esclat de petites cooperatives alimentàries locals i contrarestar alhora el model Barcelona de mercats amb supermercat de cadena.

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, en el consell de barri de Vila de Gràcia celebrat abans de Setmana Santa, va admetre que les negociacions entre el comissionat d'Economia Social i Solidària i Food Coop BCN -i altres iniciatives cooperativistes- segueixen endavant.  "És una iniciativa molt pionera; no tenim a Barcelona iniciatives d'aquesta mena, i ells veuen que poden entomar aquesta dimensió com a òptima", va explicar.

Badia, que va subratllar la ubicació del supermercat cooperatiu "a la planta noble" i en la cantonada de Torrijos amb Puigmartí, sí que va adduir raons d'"equilibri de finançament" per mantenir i fer créixer malgrat les crítiques veïnals l'espai de 1.500 metres quadrats (un mínim de 750 m2 de zona comercial i la resta per a zona logística) que es dedicaran a la planta -1 en règim d'autoservei, és a dir, per al supermercat de cadena.

Es dóna la circumstància que el mes passat Food Coop BCN va anunciar l'inici d'obres i posterior posada en marxa d'un primer espai cooperatiu al passatge d'Aragó 9, entre Villarroel i Casanova amb entrada pel carrer Aragó. Marta Bosch, portaveu de Food Coop, ha admès que a l'entitat li "interessaria l'oportunitat del nou espai a l'Abaceria", però que ara estan centrats en el primer espai de Passatge Aragó, que preveuen obrir al novembre de 2021. El model de supermercat cooperatiu parteix de socis que alhora fan de treballadors i a canvi de la seva contribució poden comprar amb uns descomptes que van del 20 al 40%.

Les Colles de Cultura demanen exposar la imatgeria festiva al nou mercat

La reforma de la seu del Districte per acollir millor la imatgeria festiva, contemplada en l'acord de pressupostos entre BComú-PSC i ERC, ha obert una tercera via després que el president de les CCG, Arnau Garcia, plantegés en l'últim consell de barri la ubicació dels elements a la nova Abaceria. "Pot donar una potència molt gran", va apuntar.