8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano

Plaça Raspall

per Ricard Valentí

La contra

L'Associació Joves Gitanos de Gràcia, intervenint aquest dilluns a la plaça de la Vila
L'Associació Joves Gitanos de Gràcia, intervenint aquest dilluns a la plaça de la Vila | Cedida

El 8 d'abril de 2021 és el 50è aniversari del Dia Internacional del Poble Gitano. Som davant una gran commemoració. L'entitat Joves Gitanos de Gràcia ja fa 10 anys que celebrem aquest dia. Durant tota una dècada, en el barri hem estat els pioners i hem donat a conèixer aquest dia internacional quan encara era desconegut per a tots al districte. A més a més, com a mostra d'aquest reconeixement públic, el president de l'entitat Joves Gitanos del Barri de Gràcia (qui signa aquest article) fa uns dies va ser escollit com a Vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona.

Fem una crida a tota la societat civil perquè puguin expressar el seu suport al poble gitano

Enguany a causa de les restriccions de la covid-19, malauradament poca cosa farem com a celebració. Per això mateix, fem una crida a la gent del món de la política, la cultura, la gastronomia, l'esport, el periodisme, els cossos de seguretat i la societat civil en el seu conjunt perquè puguin expressar el seu suport al poble gitano.

El 8 d'abril és la data assenyalada que simbolitza que tant la nostra entitat com tots els gitanos d'arreu del món dia a dia fem una gran tasca d'activisme social i reivindicació dels nostres drets com a poble.

Ara just fa un any escrivíem en aquest mateix espai sobre el 8 d'abril en plena primera onada de la pandèmia, i recordàvem que encara en molts llocs, el poble gitano pateix discriminació i racisme. Em aquell moment tampoc no vam poder instal·lar els tradicionals punts d'informació a diferents llocs del Districte que sempre havíem fet els darrers anys. El 2019 vam organitzar una festa central a la plaça del Poble Romaní que no hem pogut tornar a celebrar.

Fa un any la situació ens obligava a quedar-nos a casa, anular tots els actes culturals i socials i cuidar-nos. Les prioritats van canviar, les reividincacions i tota l'agenda que teníem prevista per seguir amb la nostra tasca de visibilitzar la història i el passat del poble gitano va quedar en segon pla per posar-nos a treballar per cuidar les persones més vulnerables  davant la crisi sanitària. A més de sumar-nos a la campanya Queda't a casa amb un vídeo en col·laboració amb nombroses entitats de tota Catalunya, representants del col·lectiu gitano i artistes i músics de Gràcia que es va difondre a les xarxes socials, vam començar una tasca solidària que ha continuat durant tots aquests mesos.

I hem seguit amb la nostra tasca. Per això, en aquest 8 d'abril, encara davant una situació molt complicada, reivindiquem de nou els nostres drets com a poble. Opre Roma!