Nomenclàtor tramita el faristol a Triadú i estudia noves plaques a carrers de Festa Major

El grup de treball local proposa recordar l'escriptora Rosa Maria Arquimbau a la casa del carrer Santa Clotilde on va viure

Política

L'espai triat per al faristol d'homenatge a Joan Triadú, a Rambla de Prat amb Via Augusta
L'espai triat per al faristol d'homenatge a Joan Triadú, a Rambla de Prat amb Via Augusta | A.B.

El grup de treball de Nomenclàtor de Gràcia està particularment actiu, malgrat la crisi sanitària, i la setmana passada es va tornar a reunir per tramitar com a a principal element destacat de la sessió la proposta de faristol explicatiu que el Districte i els impulsors de l'Any Triadú han pactat d'ubicar a la cantonada de Rambla de Prat i Via Augusta, a redós d'una olivera.

Llibertat i Verdi, primers carrers festers que poden tenir un reconeixement

La iniciativa, engegada el desembre passat, plantejava inicialment designar com a Racó Joan Triadú l'àrea de jocs de la plaça Gal·la Placídia, però l'Ajuntament la va desestimar per la visió dels tècnics com a espai únic ja batejat. La idea del faristol ja existeix en altres espais de Gràcia com la plaça del Cinc d'Oros, i també arreu de la ciutat.

El grup de treball no va entrar en la segona part de la proposta dels impulsors de l'Any Triadú, la idea paral·lela de posar una placa a Riera de Cassoles 9, on el pedagog hi va viure, perquè l'àmbit ja pertany al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Els participants del grup de treball, en tot cas, van desitjar que una proposta no impedeixi aprovar-ne l'altra.

L'altra gran àmbit de discussió del grup de treball, una sessió més, es va centrar en les plaques d'homenatge després de les tramitades a ciutat a favor de Dolors Aleu, Francisca Rius, Víctor Nubla i Jesús Moncada, i quan encara hi ha pendents també les inauguracions del Racó Montserrat Riera o el retoc de plaça del Poble Romaní per plaça del Poble Gitano, que es farà quan s'acabin les obres de reforma de l'espai, que tot just han començat aquests dies.

En aquesta ocasió, la nova remesa ha començat a estudiar la proposta presentada per la comissió de festes del carrer Llibertat pels 150 anys de Festa Major. L'historiador Josep Maria Contel va recolzar la iniciativa apuntant que també caldria recolzar Verdi com a primer espai en el qual hi ha notícia el 1862 d'un carrer guarnit per Festa Major.

La sessió encara va tenir temps de plantejar una placa d'homenatge a l'escriptora i periodista Rosa Maria Arquimbau, que va viure al carrer Sant Clotilde, a tocar de la part alta de Torrent de l'Olla. El grups de treball va destacar el caràcter feminista i d'esquerres d'Arquimbau -va ser militant d'ERC- i va morir l'any 1992 a l'edat de 82 anys. Es dóna la circumstància que Arquimbau té uns jardins dedicats al districte de Sant Martí, a tocar del carrer Cristóbal de Moura, per acord del ple del districte de Sant Martí l'any 2007.

La mostra de Triadú prevista a la biblioteca Jaume Fuster, al juny

L'exposició itinerant Joan Triadú a la ciutat dels llibres, comissariada com tot l'Any Triadú per l'activista gracienc Joan Josep Isern, es desplegarà al districte entre el 28 de juny i el 20 de juliol. La mostra, ara a Vic, parla del pedagog com a escriptor, crític i activista, a més d'analitzar les antologies.