La connexió Frígola-Cardener torna a revoltar els veïns 20 anys després del primer intent de l'Ajuntament

"No té sentit el canvi quan l'obertura és a través dels jardins Mestre Balcells", expliquen els portaveus de la quinzena de famílies del tram, que es manté afectat

Societat

Els veïns de Frìgola, dimecres recollint signatures
Els veïns de Frìgola, dimecres recollint signatures | A.B.

La recuperació del vell projecte de connexió dels carrers Frígola i Cardener, l'eix sud paral·lel a Travessera de Dalt i que està afectat tant pel Pla General de 1976 com per la nova modificació del PGM de Gràcia, ha tornat a posar en peu de guerra el veïnat de Frígola, vint anys després d'un primer intent de l'Ajuntament que va comportar fins i tot dimissions al govern local de Gràcia.

Urbanisme l'any 2001 va causar una forta irritació al Districte actuant unilateralment

Fins a quatre intervencions en l'audiència pública d'aquest dimarts han servit per constatar el malestar de les 14 famílies que, en tot cas, són conscients que l'afectació de les finques es manté malgrat el canvi de planejament (ara en aprovació inicial) i que el consistori planteja l'obertura del vial a través d'una connexió en planta baixa i equipaments en les plantes pis. El document oficial, l'agenda del nou pla, preveu actuar en aquest punt com a molt tard l'any 2027.

"No té sentit el canvi quan l'obertura és a través dels jardins del Mestre Balcells", ha apuntat Laura Colomé, adduint la giragonsa que fan els vianants que arriben a Frígola des de Verdi o Santa Perpètua i aprofiten el parc per baixar a Sant Salvador i recuperen Cardener pel carrer La Granja. "Quan vam comprar no enteníem que s'obrís perquè hi passessin cotxes ni ara persones", ha apuntat la també veïna i exconsellera de de Gràcia del PSC, Carme Esquirol. "La pacificació ja està aconseguida", ha afegit Lorena Garrido, veïna i professora de Dret de la UAB.

El regidor de Gràcia, Eloi Badia,  ha admès la necessitat de fer una reunió amb els afectats i treballar una proposta de canvi que "pot anar des d'una desafectació total a fórmules mixtes". "No afectarà l'entrada d'habitatges", ha apuntat.

La referència històrica que fan els veïns al primer intent de l'Ajuntament va tenir lloc el febrer de 2001 quan l'Institut Municipal d'Urbanisme va activar els tràmits. L'aleshores conseller d'ICV, Jordi Altarriba, va denunciar que l'IMU havia entrat "a sac i sense comunicar-ho al Districte, a través d'un gabinet d'advocats", que és qui va notificar la posada en marxa de les obres de connexió. Altarriba va plegar al cap d'un any, després de tres mandats criticant aquella actuació, que va quedar en no-res.

Un possible passatge amb un fort desnivell

"És complicat", apunta Laura Callejas quan ens condueix a través de l'espai 2estones per la zona afectada pel pla municipal. Primer, des de Frígola ja cal baixar unes escales, i atravessant el local s'arriba a l'interior de l'escala de veïns de La Granja 23. L'obertura deixaria la comunitat sense 'hall', que només es pot ampliar per una banda del passadís perquè a l'altra hi ha l'ascensor.