Gràcia viurà un Sant Jordi sense Fira de Llibreters ni Trobada d'Il·lustradors

Les llibreries minimitzen l'activitat i Jardinets i plaça de la Vila seran, de moment, els espais principals de la jornada

Cultura

Una de les primeres fires de llibreters a la plaça de la Vila
Una de les primeres fires de llibreters a la plaça de la Vila | Cedida

Conscients que tot pot canviar en qualsevol moment, les llibreries de Gràcia es preparen per viure una jornada de Sant Jordi restrictiva on la majoria ha optat per minimitzar o directament anular els actes tradicionals -com ara les clàssiques signatures- per evitar al màxim les aglomeracions. Per això, aquest 23 d'abril Gràcia no comptarà amb dos dels seus principals distintius locals com són la Fira de Llibreters a la plaça de la Vila -organitzada per l'Associació de Llibreters de Gràcia i que reunia una desena de parades- i la popular Trobada d'Il·lustradors al Pla de Salmerón que impulsa Casa Anita, un projecte que l'any passat va tenir versió digital. Aquesta llibreria infantil i juvenil sí que tindrà, però, la seva parada en un altre dels espais oficials que s'han delimitat a la ciutat, Jardinets, com també ho és plaça de la Vila, on s'instal·larà La Memòria.

Altres membres de l'Associació de Llibreters que tradicionalment hi eren a la fira, enguany hauran de muntar la parada davant de la mateixa llibreria, com és el cas de Le Nuvole, tot i l'estretor del carrer. "Demanarem a la gent que eviti aparcar motos i bicis durant els dies que podem fer parada", explica Cecilia Ricciarelli, responsable de la botiga. També Atzavara Llibres treurà parada al carrer per Sant Jordi però sense signatures ni cap acte, "per prudència". Una altre de les llibreries històriques de Gràcia, Maite Libros, també oferirà un espai a l'aire lliure, intensificant les mesures de seguretat i l'aforament. "Hi haurà control dins i fora, i ens sembla més segur limitar a la llibreria encara més l'aforament del que està marcat", afirma Alfonso Pfeiffer. En canvi, Taifa ha eliminat tota activitat extra el 23 d'abril "per les complicacions i els riscos que representa organitzar actes per Sant Jordi al carrer Verdi", segons un dels seus responsables, Roberto García.

Més enllà de llibreries i floristeries, la jornada de Sant Jordi a Gràcia té altres escenaris i protagonistes. La Fontana, per exemple, oferirà micro obert a la plaça de 17.30 a 19.30 h per a qui vulgui compartir versos, cançons, relats breus o qualsevol altra expressió artística de petit format.

Per la seva part, Casa Seat s'afegeix al cartell de Sant Jordi amb roses il·lustrades i audiollibres, amb la participació de la il·lustradora Naranjalidad i l'actriu Cristina Brondo, que posa veu a l'audiollibre que rebran els visitants de l'espai en una làmina amb tirada limitada. El Centre ofereix 'Entreacte literari', una lectura dramatitzada d'una selecció de textos de totes les èpoques, i el centre cívic del Coll, el concert Tintoreria La Viuda (divendres 23 a les 20 h) i l'espectacle Caça històries, a càrrec de la companyia Impro Barcelona (dijous 22 d'abril a les 18h).

El dubte de les signatures

Les llibreries de Gràcia s'han dividit a l'hora d'organitzar les tradicionals signatures durant la jornada del 23 d'abril. Maite Libros, una de les més actives, reduirà de 5 a 2 firmes per hora, a més d'instal·lar mampares per als autors i controlar l'aforament tant a dins com a fora de la llibreria.