Els paradistes de l'Abaceria es revolten pels fets consumats i la ingerència en el model de mercat

Una enquesta de les plataformes veïnals i la idea d'incloure la imatgeria festiva fa rebrotar l'enfrontament entre Districte, veïns organitzats i botiguers de l'espai

Societat

Estructura del mercat de l'Abaceria, en plena reforma
Estructura del mercat de l'Abaceria, en plena reforma | À.G.P.

L'Associació de Comerciants del Mercat de l'Abaceria torna a estar en peu de guerra davant l'evolució del llarg procés de reforma de l'espai, un cop en les últimes setmanes s'han anat acumulant elements que es llegeixen per la seva part en clau de concessió a grups com les plataformes veïnals o entitats de cultura popular que no participen en la gestió del dia a dia del mercat.

No és cap secret el clima de tensió entre paradistes i veïns organitzats que s'ha viscut des del 2015, en la represa del debat sobre la reforma de l'Abaceria -quan el Districte va esmenar el debat dels anys anteriors per "tenir veu". Però ara en la recta final de definició sobre plànol i quan s'està redactant el projecte executiu, l'Associació de Comerciants ha dit "prou" al que creu ingerències i fets consumats.

En un article d'opinió fet amb petició de publicació a L'Independent, l'entitat diu que "tornen a esclatar pels aires les nostres il·lusions" i el projecte "ja no compta amb la nostra aprovació". Què ha passat, doncs, després que a mitjans de febrer els paradistes es reunissin amb l'Institut de Mercats i donessin un primer ok al projecte bàsic? Ja aleshores, segons explica la presidenta de l'associació, Maribel Ampolla, no va agradar el format de reunions per separat segons el ram de paradistes i el trasllat de les botigues exteriors de Travessera de Gràcia a Torrijos. El vot a favor es va mantenir en una reunió del 18 de febrer, on hi van assistir tant paradistes com plataformes com Afectats Abaceria i Gràcia On Vas.

Però la crisi s'ha desfermat des del passat 25 de març, on al consell de barri aquestes plataformes van insistir en el model de cooperativa i en l'oposició al pàrquing subterrani. En aquella reunió, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, va detallar les negociacions obertes per a la part del mercat dedicada a cooperatives de productors i va matisar que el pàrquing ja sabia reduït de la proposta històrica de 200 places a 50.

L'associació, segons Ampolla, denuncia que el Districte ha fet "massa cas" a les plataformes veïnals i en aquest sentit també ha caigut fatal la proposta de les Colles de Cultura de Gràcia d'ubicar la imatgeria festiva a la planta baixa del mercat. També ha acabat d'encendre la metxa l'enquesta que Afectats Abaceria i Gràcia On Vas han distribuït des de la setmana passada amb preguntes com "Creus que el veïnat ha de poder decidir el model del futur mercat de l'Abaceria?".

"No pot ser que ens trepitgin tant; necessitem el nostre espai", ha afegit la presidenta de l'entitat. Específicament, l'associació rebutja qualsevol model de cooperativa que signifiqui "competència" en productes al que venen els paradistes i veuen el pàrquing "necessari" per a visitants i persones amb mobilitat reduïda.

 

Recreació del projecte del nou mercat de l'Abaceria