Vila de Gràcia i Grassot arrenquen projectes perquè no hi hagi veïns sols, sense targeta sanitària o dormint al carrer

Una trentena d'entitats, des de CAP fins al Banc Expropiat, s'uneixen pel diagnòstic de salut

Societat

Reduir la soledat de les persones grans, un dels objectius dels projectes
Reduir la soledat de les persones grans, un dels objectius dels projectes | À.G.P.

La sacsejada social que va suposar ara fa un any la crisi sanitària i el confinament total del veïnat, que es va organitzar a través de grups de suport, ja té una segona fase clara de continuitat i coordinació en la Taula Benestar i Barri entre entitats i institucions, amb cinc projectes que ja s'estan desplegant i que se centren en accions sobre gent gran, joves i pobresa. 

L'anomenat diagnòstic de salut, que s'ha presentat aquest dimarts i en el qual hi participen perfils tan diversos com els CAP, l'Assemblea de Pensionistes, les associacions de veïns, escoles i instituts, centres cívics o el Rebost Solidari i el Banc Expropiat, ha fixat com a prioritaries les iniciatives Parlem amb el CAP, Suport a tramitació online, Ningú al carrer dormint, Ningú sense targeta sanitària o Caminades. 

Amb els títols prou explícits, el primer desplegarà els professionals d'atenció primària en xerrades per "fer salut fora del centre", el segon ajudarà a formar gent gran i veïnat vulnerable en els tràmits no presencials, el tercer vol elaborar un projecte de pisos d'acolliment "de transició" per a persones sense llar, el quart vol promoure la sensibilització i ajuda a l'obtenció de la carta sanitària, encara que no es tingui passaport, i el cinquè treballarà per "reduir la soledat no volguda". 

Aquest últim, Caminades, és el que està més desplegat amb tres activitats fetes i una dotzena més de programades fins al juny. "Fem grups de cinc i un monitor i caminem una hora i després acabem en un espai per compartir; ens falten monitors", ha apuntat una portaveu de l'Agència de Salut Pública. També hi col·laboren els CAP, La Violeta o el projecte Radars, la iniciativa precisament sorgida a Grassot de suport a la gent gran i que ja s'aplica a la majoria de barris. 

Can Mariner ja és municipal i ara els veïns esperen la cessió

Can Mariner ja és municipal i ara els veïns esperen la cessió. La comissió de govern de l'Ajuntament ha acceptat la cessió gratuïta del local pactat entre l'Hotel 1882 (antiga Henkel) i els veïns que, segons fonts de l'establiment, estava a disposició des de 2019. Ara, els veïns esperen una reunió amb Patrimoni per a la cessió i utilització de l'espai.