L’Europa vol aconseguir el títol de campió de lliga al primer round

La victòria a Montilivi (0-1) desferma l’eufòria al club gracienc, que diumenge pot certificar el bitllet per a la nova 2a RFEF

per Albert Benet

Esports

La plantilla del primer equip masculí de l'Europa, celebrant la victòria a Montilivi
La plantilla del primer equip masculí de l'Europa, celebrant la victòria a Montilivi | Àngel Garreta

El triomf aconseguit al camp del Girona B (0-1) consolida l’equip gracienc al capdavant del grup d’ascens (5-C), amb 9 punts més que el segon classificat i obre les portes a celebrar el títol aquest diumenge 25 al Nou Sardenya (18h).  El rival, el Cerdanyola, va ser el campió de l’altre subgrup però només ha sumat 1 punt en aquesta segona fase. Àlex Cano, per lesió, i David Jiménez, per sanció, es perdran el primer assalt pel canvi de categoria.

El triomf contra el Cerdanyola també donaria dret a jugar la propera Copa del Rei

El club de Gràcia viu els dies previs a la cita amb eufòria continguda. Dimarts es van esgotar les entrades per al públic i si els socis no fallen, tot fa preveure que el Nou Sardenya registrarà l’assistència màxima permesa (1.000 espectadors). Les limitacions en l’aforament no impediran, però, que el Nou Sardenya visqui un ambient festiu propi de les grans cites esportives. No endebades, l’Europa té al seu abast el títol de lliga de 3a Divisió, després de 58 anys sense guanyar-lo (els dos únics títols ens remunten al 1962 i 1963). Una victòria contra els vallesans certificarà l’obtenció del campionat i l’obtenció d’una plaça per a la nova 2a RFEF, la quarta categoria del futbol espanyol. Per reblar la festa, els europeistes obtindrien un bitllet per a la propera edició de la Copa del Rei, una competició que els escapulats no juguen des del 1990.

L’entrenador gracienc, David Vilajoana, però, es mostra prudent i recorda que tenen quatre partits per assolir l’objectiu esportiu. Tot i la prudència del tècnic europeista, l’equip gracienc viu el millor moment de la temporada després de guanyar a Montilivi. En un dels partits més complerts i sòlids del conjunt escapulat, un gol d’Albert Martí (min. 46) va donar tres punts d’or a un Europa que va camí de la nova 2a RFEF. Ni la gespa natural ni la majestuositat de l’estadi van provocar nervis als jugadors visitants, que van dominar gairebé totes les fases de l’encontre i van palesar un bon estat físic i mental. Després del xiulet final, la totalitat de la plantilla va celebrar la victòria (6a seguida) de manera efusiva i clarament premonitòria del que pot esdevenir aquest cap de setmana.

Dos únics títols: 1962 i 1963

Tot i ser el club català amb més participacions a la 3a Divisió, l’Europa només ha aconseguit dos títols de lliga d’aquesta categoria. Els dos campionats es van assolir de manera consecutiva els anys 1962 i 1963 després de dues campanyes magnífiques al grup 7.  El darrer títol va anar acompanyat, a més, a més, d’una promoció immaculada que va portar l’Europa a la 2a Divisió estatal.

Un ascensor que no puja

La reforma del futbol espanyol que s’aplicarà la temporada 2021-22 ampliarà de 4 a 5 el nombre de categories professionals i amateurs que dependran de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF): 1a divisió; 2 divisió; 1a RFEF; 2a RFEF i 3a RFEF. En cas d’ascens, l’Europa jugarà en un dels 5 grups de 18 equips de la 2a RFEF, una mena de 2a B inferior a l’actual.

A l'estadi de Montilivi, l'Europa va fer un dels partits més complerts