Una investigació descobreix al Vallcarca dels anys 30 dues artistes surrealistes

Amb vincles amb Remedios Varo i Joan Miró, les germanes Nàdia i Vàlia Sokolova van viure al 259 de República Argentina

Cultura

L'edifici de República Argentina 259 on va viure Nàdia Sokolova (Biarritz 1911- Treignac 2004)
L'edifici de República Argentina 259 on va viure Nàdia Sokolova (Biarritz 1911- Treignac 2004) | À.G.P.

El panorama artístic i cultural dels anys 30, amb Vallcarca com a centre d'acollida de figures com ara la pintora Remedios Varo o  el músic Arnold Schönberg, agafa una nova dimensió gràcies a la descoberta de dos noms nous: la poetessa Nàdia Sokolova i la pintora i cantatriu Vàlia Sokolova.

"Devia conèixer Carles Sindreu pels seus vincles amb el Club de Tennis de la Salut"

Una investigació de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell dirigida per Josep Miquel Garcia ha descobert que aquestes dues artistes d'origen rus van viure al número 259 de l’Avinguda República Argentina entre el 1931 i l’inici de la Guerra Civil i tenien vincles amb els logicofobistes i el grup ADLAN (Amics de l'Art Nou). "Els logicofobistes eren uns surrealistes que es volien menjar el món als anys 30 però la guerra va acabar amb els seus somnis", explica Josep Miquel Garcia, que portava els últims deu anys  "obsessionat" amb Nàdia Sokolova, estirant d'un fil que passa per Remedios Varo i els Josepets o una carta de Joan Miró a Joan Prats on li pregunta si "la Nadia és ja a New York o encara no s’ha mogut dels Josepets?".

El llibre explica que Nàdia es va instal·lar en aquest pis gracienc, "en un barri on devia conèixer Carles Sindreu pels seus vincles amb el Club de Tennis de la Salut o amb el cercle de Schöenberg o de Robert Gerhard". La tasca de recerca ha topat amb algunes sorpreses: amb el llibre ja editat i a punt per presentar a l'exposició que el Museu del Vendrell prepara per al maig, Garcia descobreix fa dues setmanes a la mostra Miró-ADLAN noves dades de la vida de Vàlia Sokolova i conclou que és germana de Nàdia. "La seva vida era un autèntic misteri i hi havia aquesta confusió amb la Vàlia, però ja tinc clar el vincle familiar i que totes dues van viure a la casa de Vallcarca", explica l'investigador. I ara, després de tants anys, se li ha obert un nou front. "La història és molt cruel i sempre se n'oblida de gent, per això crec que és molt rellevant conèixer les vides d'aquestes dones, tenint en compte també que el surrealisme aquí sempre ha estat masclista, i entendre com i perquè unes noies joves s'integren a la ciutat comtal, en aquell moment, una gran ciutat de la modernitat", clou Garcia.

Biarritz, Vallcarca, Nova York

Nàdia Sokolova (Biarritz 1911- Treignac 2004) va arribar a Barcelona als anys 30, desenvolupant una obra poètica i participant de les actitivitats del grup ADLAN. L'any 1935 va marxar a Nova York. La seva germana, Vàlia, vivia amb ella a Vallcarca; va exposar a la Joieria Roca del Passeig de Gràcia i va formar part de l'exposició Logicofobista.

L'artista Nàdia Sokolova (Biarritz 1911- Treignac 2004)