Poesia més fotografia, i contes infantils valents

Propostes alternatives d'un Sant Jordi atípic: la creadora Eulàlia Domènech publica el llibre d'artista 'certes interteses' i l'estudiant Angelina Belova el conte autoeditat 'Ser diferente'

Cultura

L'obra poètica 'certes incerteses', d'Eulàlia Domènech
L'obra poètica 'certes incerteses', d'Eulàlia Domènech | Cedida

Si el 23 d'abril de 2020 Sant Jordi es va viure a les xarxes quan el carrer era un espai vetat a la socialització per motius de salut, i els llibreters van tirar d'imaginació per mantenir la feina, enguany els llibres i les roses ja no estan confinats, tot i que les limitacions, el control d'aforament i molt de gel hidroalcohòlic marcaran una jornada que comença abans i s'estira més enllà del 23A. Aquest dimecres ja es veien cues en algunes llibreries de la Vila, una foto que també es va poder veure al Nadal.

I si és un Sant Jordi diferent, encara que no faltaran les clàssiques signatures als espais delimitats de la ciutat (a Gràcia són plaça de la Vila i Jardinets) o a diverses llibreries (Maite Libros recupera la tradició), fixem-nos en les propostes diferents. A la Vila segur que n'hi ha moltes; nosaltres n'hem seleccionat dues.

Primera:  La creadora multidisciplinar Eulàlia Domènech publica certes incerteses, una obra poètica que combina paraula, fotografia i volum. Després de dos anys de feina, el resultat és una producció limitada de 300 exemplars, signats i numerats, impresos en offset i cosits a vista. Domènech completa el projecte amb un llibre-objecte; una peça de fusta, construïda per l'artesà Joan Clop, que emmarca una obra de volum feta per a cada unitat, acollint alhora un exemplar del llibre i una fotografia numerada. "La primera idea no era fer un llibre", confessa Eulàlia. "Escric poesia i faig fotografies perquè m'omple, és una manera d'entendre'm i d'explorar-me, de buscar respostes o sovint obrir nous interrogants". Però un amic li va dir que aquesta sèrie de fotografies que havia fet basant-se en un somni, valia la pena compartir-les amb la resta del món. "Vaig somniar que estava a la platja i tenia una sensació plàstica que després vaig voler reproduir", afegeix l'autora. La idea del seu amic li va agradar afegint també la part de poesia, una possibilitat que ja havia contemplat feia un temps: el Sant Jordi de 2017 va guanyar el premi Francesc Català de poesia que anualment concedeix Òmnium Cultural de Catalunya Nord. Alguns dels poemes d'aquell recull s'han inclòs en el llibre, que es pot adquirir a la galeria d'art Artèria d'Igualada, a Ona Llibres i la Llibreria Catalana de Perpinyà.

Segona. Angelina Belova és una estudiant gracienca de 16 anys que acaba de publicar el conte il·lustrat Ser diferente, una història de valors que vol fer reflexionar a infants (sense excloure lectors més adults) sobre la importància d'apreciar la diferència. "Ser un mateix et permet ser diferent", aclareix la jove escriptora. Amb l'ajut de la seva família, Angelina és la responsable de tot el procés de creació del conte, també de fer les il·lustracions, la portada o trobar editorial: ExLibric la té al seu catàleg digital. I si hi ha demanda pot arribar a les llibreries. La jove estudiant explica la història de Calíope, una extraterrestre de color violeta que arriba a la Terra i se n'adona que els demés se'n riuen d'ella, i de totes aquelles persones que són diferents. Angelina Belova ho té molt clar: seguirà explicant històries, seguirà escrivint. Afortunadament.

Bona diada de Sant Jordi (sigui com sigui).

Angelina Belova, autora de 'Ser diferente'