Govern i oposició afinen un acord per la Rambla Verda abans del procés participatiu

L'executiu BComú-PSC ha fet dues rondes amb ERC, Junts i BCNxCanvi i una amb C's, i també hi ha contactes entre partits

Política

La futura Rambla Verda, a l'avinguda de Vallcarca
La futura Rambla Verda, a l'avinguda de Vallcarca | Albert Vilardaga

Encara que sigui l'últim gran pacte del mandat, el govern de BComú-PSC i els partits de l'oposició a Gràcia ho estan intentant: la Rambla Verda o Eix Verd de Vallcarca ha d'estar definida en els pròxims mesos amb una majoria política que doni peu sense fisures als matisos que els veïns hi vulguin introduir posteriorment.

Aquesta és l'estratègia que segueix l'executiu després que un ja llunyà març de 2019 presentés en el marc de la Taula de Vallcarca les quatre opcions de mantenir les edificacions actuals, prioritzar l'habitatge, incloure el dipòsit pluvial previst o tirar endavant amb el planejament vigent (vegeu L'Independent 748). El que més s'ha mogut des d'aleshores és justament el dipòsit, amb diverses propostes d'ubicació.

Des d'abans de Nadal i fins encara ara -els últims contactes polítics són de finals de març i n'hi haurà més- el govern de BComú i PSC manté que no fer res no és una opció, perquè "faltaria obtenir 2.554 metres quadrats de verd a la zona", segons remarquen fonts municipals. L'executiu subratlla, en tot cas, la bona predisposició dels grups al diàleg i, un cop fetes les últimes reunions i el retorn, serà aleshores quan es plantejarà l'obertura del debat al veïnat. "És molt aviat per definir un calendari d’execució", apunten les mateixes fonts oficials en qualsevol cas.

Ni BComú-PSC ni la majoria de grups municipals, com és el cas de Junts i ERC, no han pres encara un decisió sobre alguna de les quatre opcions o fins i tot alguna opció diferent. "Volem un consens al més ampli possible", apunta la portaveu d'ERC, Olga Hiraldo, que també s'ha reunit amb la Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat, la qual el febrer de 2020 va recolzar una proposta basada en la reducció de carrils i en proves pilot en urbanisme tàctic. També en aquest sentit d'estar treballant encara un posicionament es manifesta la portaveu de Junts, Carme Lleó.

Més explícita es mostra la resta de l'oposisció, començant per Ciutadans; el seu portaveu, Jordi Bea, també defensa el consens previ en aquest cas de les associacions i s'oposa a una pacificació de l'avinguda. "És una entrada de la ciutat i ens hauran de justificar els motius pels quals volen mantenir alguns edificis", afirma. El portaveu de BCNxCanvi, Jordi Daura, s'inclina per l'opció 4. "Hem presentat propostes però volem preservar l'actual planejament", diu. Daura també s'ha reunit amb ERC.

La tramitació de les casetes d'Encarnació supera l'aprovació provisional en comissió

Entre les crítiques majoritàries de l'oposició pel preu final del metre quadrat, l'Ajuntament va fer prosperar dimarts el pas previ del projecte de 15-17 pisos i PB+3. Només BComú i PSC van votar a favor, ERC i Junts van fer reserva de vot fins al ple, C's va votar en contra i PP i BCNxCanvi es van abstenir.