Contra les adversitats d'una pandèmia: teatre i humor

La casa dels contes, que acaba de celebrar cinquè aniversari, presenta l'obra 'Qui és l'assassina?'; riure per seguir endavant

Cultura

Cartell de 'Qui és l'assassina', diumenges de maig a La casa dels contes
Cartell de 'Qui és l'assassina', diumenges de maig a La casa dels contes | Cedida

Aquest és un projecte que va néixer a partir d'una pandèmia. O com combatre les adversitats amb una creació. Davant una crisi, humor. "El confinament, a qui ens agrada el carrer i la vida social ens va ser difícil de portar, perquè negar-ho. Amb tantes estones de solitud a La Casa dels Contes, em vaig veure obligada a reflexionar, ni que fos només per omplir el temps". Així explica Teresa Puig, la directora de l'espai de Ramón i Cajal 35 (que precisament ha fet els cinc anys aquest Sant Jordi), el punt der partida de l'obra Qui és l'assassina?, "una comèdia delirant" que es pot veure a La Casa dels Contes tots els diumenges de maig (18 i 20h). La Teresa es va dir a sí mateixa que si havia de tornar a passar per un tancament, "volia tenir entre mans alguna cosa per assajar". Dit i fet. A l'octubre es van reunir vuit actrius i una directora teatral "amb situació laboral precària" i es van posar a treballar. Com explica l'actriu, "per sortir d'aquell ensopiment i encetar alguna cosa nova que omplís el buit que deixa el fet de no tenir feina", es van posar a assajar en una peça que, en paraules de Puig, "té la qualitat de tenir vuit protagonistes i ser alhora transgeneracional i transgènere".

"Volíem crear alguna cosa que omplís el buit que deixa no tenir feina"

L'obra situa l'acció al Nadal, un temps de suposada felicitat i germanor a les llars benestants, però  a Can Trouguet, una fina lluny de la ciutat, han assassinat l'únic home de la casa i les 8 dones que l'envolten en tenen un motiu. Totes són sospitoses: l'esposa, la germana, la cunyada, la sogra, la cuinera, l'ajudant de cambra i les dues filles. Però, qui és l'assassina? "De vegades hi ha projectes que esperen el moment de sortir a la llum com els bulbs de les tulipes que semblen dormir i un bon dia de primavera apareixen i omplen de vida els jardins que les esperen", explica Teresa Puig. 

Tot i els mesos de tancament, tot i les restriccions d'aforament, tot i les limitacions, ella no es queixa. "Pitjor ho està passant el sector de la restauració". Així que a La Casa dels Contes mantenen l'esperit d'oferir una programació familiar, de petit format, diversa i constant que els ha permès celebrar cinc anys de projecte i ser punt de referència per a moltes famílies de Gràcia i molts projectes teatrals.

Doncs això, teatre i humor contra les adversitats.