Una antena de 5G mobilitza els veïns de Nil Fabra i entorns pels possibles efectes a la salut

La plataforma vol que no s'activi la instal·lació i que es declari una moratòria a la ciutat

Societat

L'antena 5G instal·lada a l'edifici de Nil Fabra
L'antena 5G instal·lada a l'edifici de Nil Fabra | A.B.

Caminant per Nil Fabra, sobretot arribant des del carrer Sant Salvador, o també des dels terrats propers, els veïns i visitants han percebut un canvi en l'skyline: al terrat del número 11 de Nil Fabra mateix, cantonada Pérez Galdós, s'eleva un armari metàl·lic gris d'uns deu metres d'alçada. És una antena 5G que la companyia Movistar ha instal·lat al terrat del bloc i que ha mobilitzat els inquilins, tots llogaters, que ja han penjat algunes pancartes als balcons. 

L'acord de la propietat de l'edifici amb la companyia ha motivat  la formació d'una plataforma incipient de veïns de l'edifici i dels entorns, que en un primer escrit han denunciat "els efectes a la salut que pot significar estar exposat a l'antena 5G" de l'edifici. "L'empresa oculta l'antena perquè sembli una xemeneia i així evitar el rebuig veïnal", apunten els veïns en l'escrit al qual ha tingut accés L'Independent. 

Els fets es remunten a mitjans de març quan els operaris van començar a treballar en la instal·lació i la consulta dels inquilins amb el gestor de la comunitat no va servir per aturar res. "Els van dir que tots els papers estaven en regla", explica un veí portaveu que viu al número 7 de Nil Fabra. "Els pisos amb major afectació serien el cinquè, quart i tercer, que estan buscant alternatives, però l'afectació serà la mateixa pels edificis contigus", afegeix l'escrit. 

La plataforma, que ha demanat una reunió amb els serveis tècnics del Districte per contrastar si hi ha hagut una llicència d'obres majors concedida, indica que s'ha començat a coordinar per passar a la protesta "i informar del que no està informant l'administració, que amb el silenci actua com a còmplice dels interessos de les empreses multinacionals per sobre de la salut del veïnat". Els veïns organitzats també han entrat en contacte amb la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i la plataforma Stop  5G BCN i convocarà en els propers dies una reunió amb l'objectiu de demanar que no s'activi l'antena i una moratòria del sistema a la ciutat, com s'està defensant arreu d'Europa.